U trendu

Kostarika: zemlja raskošne lepote

Kostarika se najbolje može opisati kao rajski vrt prepun šarene poezije. Kristifor Kolumbo je bio prvi Evropljanin koji je 1502. godine kročio na tle Kostarike – na „bogatu obalu“, kako ju je upravo on sam prozvao. Međutim, nije bio potpuno u pravu; nije samo njena obala bogata – celu zemlju obeležava raskošna lepota.

Do aprila u Kostariki vlada idealna klima za opuštanje na obalama Tihog okeana. Jedinstven deo zemlje je obala koja pripada nacionalnom parku Manuel Antonio. Njegove dve uvale Espadila Sur (Espadilla Sur) i Manuel Antonio podeljene su samo stenama Punta Catedral i podjednako zadivljuju lepotom kao i Playa Espadilla. Ako krenete na sever zemlje, dočekuju vas lepotice, nanizane kao biseri na ogrlici, na primer, Tamarindo. Kostarika je više nego ijedna druga zemlja Srednje i Južne Amerike sigurna za putovanje. Stanovništvo koje se španskim jezikom služi kao službenim ukinulo je čak i vojsku.

Foto: Falco/Pixabay.com
Foto: Falco/Pixabay.com

To važi i za glavni grad – San Hoze (San Jose), u kojem se nalazi najlepša građevina u zemlji, renesansno pozorište Teatro Nacional. Kafa je u ovoj zemlji nacionalni napitak. Ako svratite do Esquina del Cafe, ovaj omiljeni napitak će na vaš sto stići pravo s plantaže kafe, neprerađen i bez raznih dodataka. Pored kafe, u Kostariki se uzgajaju banane, kakaovac, šećerna trska, uljana palma. A ako želite da probate raznovrsnu kuhinju ove zemlje bogatu ribom i plodovima mora, najbolje bi bilo da se za restorane raspitate među lokalnim stanovništvom. Stanovnici Kostarike su 87 odsto Kreoli. Oni se uglavnom bave stočarstvom, preradom svile, ribarstvom, šumarstvom i, naravno, turizmom. U zemlji ima i nalazišta zlata, srebra i hematita.

Foto: Danielgarrett11/Pixabay.com
Foto: Danielgarrett11/Pixabay.com

Ukoliko se bojite da gledate aktivni vulkan, predlažemo da posetite ugašeni vulkan Irazu, čija će vas moćna prirodna lepota oduševiti. Na dnu ugašenog vulkana nalazi se zeleno jezero. Ako spadate među one hrabre, obavezno se odvažite na odlazak do aktivnog vulkana Arenal na istoimenom jezeru. Podjednako je spektakularna vožnja tropskom žičarom kroz, poput gustih korova, isprepletene krošnje tropske šume Rara Avis.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar