U trendu

Peru: carstvo Inka

Peru je kontinent u malom, idealno mesto za putovanje po Južnoj Americi. Raznolikost te zemlje ogleda se u ljudima, jezicima koje govore, kao i u tradicijama koje slede, a biljni i životinjski svet čine pravu šarenu lepezu. Kakav god putni aranžman odabrali, od smeštaja negde u gradu ili možda u Amazonu, raznovrsna hrana puna boja i različitih pikantnih ukusa, kao i prevoz, sve u Peruu je, za naše pojmove, iznenađujuće jeftino. Pomalo sirov i neukroćen, Peru je još uvek velikim delom onakav kakvim ga i zamišljamo: zaboravljeni hramovi obrasli bujnim rastinjem, grobnice kraljeva i careva, podivljale reke oko grada Kuska i razni šamanski rituali koji se izvode već vekovima.
Danas se milioni došljaka iz celog Perua slivaju u frenetični glavni grad – Limu, i tako mu daju pomalo gorak ukus, koji ima malo koji južnoamerički grad. U Limi se poslovni kvartovi i šetališta oko elitnih stambenih zgrada prepliću sa sirotinjskim delovima, u kojima vlada sasvim drugačija atmosfera. Grad je daleke 1535. godine osnovao španski osvajač Francisko Pizaro (Francisco Pizzaro) i ti kolonijalni uticaji vide se i danas u arhitekturi grada. Mnogobrojni samostani i crkve jasno prikazuju da su uticaji hrišćanstva od samog dolaska osvajača bili veoma jaki. Jedan od takvih samostana je i onaj svete Katarine, sagrađen u 16. veku, a ostavlja utisak pravog malog grada unutar grada.
Grad u Andima, Kusko (Cuzco, ili Cusco, ili Qosq’o na jeziku kečua (Quechua)), nosi brojne titule i grandiozne nazive. Nekada je bio jedan od najvažnijih gradova u carstvu Inka, a danas je nesporno arheološka prestonica Južne Amerike, ujedno i najstariji stalno naseljeni grad na kontinentu. Kusko je dugo bio i pod vladavinom Inka (indijanskih kraljeva) i pod vladavinom španskih osvajača, a danas ima potpuno novog vladara – turizam. Gradski život je skoro u potpunosti podređen željama i potrebama turista, a tu su istorijski Plaza de Armas ili Plaza Mayor hotel, restoran ili uvek pun internet kafe. Obavezno treba posetiti glavni trg, koji je u vreme Inka nosio ime Huacaypata, odnosno Trg ratnika, i Hram sunca.
Istorijsko nasleđe ipak nije dozvolilo radikalne promene i modernizaciju grada. Masivni zidovi i uske, strme kamene ulice čine osnovu i za gradnju modernih zgrada. Trgovi odzvanjaju jezikom kečua, kojim govore potomci Inka, a stara arheološka blaga se pažljivo čuvaju. Za sve one koji dolaze u Peru, pa čak i u Južnu Ameriku, poseta izgubljenom gradu Inka Maču Pikčuu (Machu Picchu) jeste svojevrstan vrhunac putovanja. Izgrađen na spektakularnoj lokaciji, ovo je najpoznatiji arheološki spomenik na kontinentu. Ovaj grad koji rasplamsava maštu i kod najnemaštovitijih ostao je neotkriven španskim osvajačima i bio skoro potpuno zaboravljen sve do početka 20. veka.
U peruanskoj kuhinji mešaju se uticaji Inka i Španaca, ali i japanske, afričke, italijanske, francuske i engleske kuhinje, što je rezultat migracija. Samo uz obalu moguće je naći preko 2.000 vrsta različitih supa i više od 250 vrsta deserata, a 2006. godine Lima je proglašena "gastronomskom prestonicom obe Amerike". Od 3.000 vrsta krompira na svetu, njih 2.000 potiče baš iz Perua, a tu je i 35 vrsta kukuruza. Bitna odrednica peruanske kuhinje su morski plodovi, a jedno od najpopularnijih jela koje se poslužuje u bezbroj varijanti je "ceviche". Možete ga je naći u skoro svim restoranima; poslužuje se od najjednostavnije do vrlo komplikovane i sofisticirane varijante. Osnovu čine morski plodovi marinirani u soku od limuna i limete, kombinovani sa začinima i prilozima. To tradicionalno jelo danas je često kulinarsko nadahnuće u restoranima skoro čitave Južne Amerike.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)