U trendu

Anđeoski vodopad

Od snage vodopada na Nijagari zastaje dah, ali postoji vodopad s kojeg voda ima 19 puta duži slobodni pad – Anđeoski vodopad (Angel Falls) u nacionalnom parku Kainama (Cainama) u Venecueli. To je najviši vodopad na svetu. Nijagarini vodopadi visoki su 52 metra, ali voda u Anđeoskom vodopadu pada s neverovatnih 979 metara, što je zaista prizor koji treba doživeti.

Svetska slava mu tek predstoji, jer još nije toliko poznat u svetu kao Nijagarini ili Viktorijini vodopadi, a i do njega nije tako lako doći. Nacionalni park Kainama prostire se na više od tri miliona hektara planinskog područja obraslog u džunglu na jugoistoku Venecuele i deo je Uneskove svetske baštine od 1994. godine. Najviše pažnje privlače „tepui“, planine čiji su vrhovi ravni, a strane visoke i strme. S jedne takve pada i Anđeoski vodopad.
Službeno ime dobio je po američkom avijatičaru Džemsu Krafordu Ejndželu (James Crawford Angel), koji ga je „otkrio“ 1935. godine, dok ga u lokalnom Pemon narečju zovu Vodopad najdubljeg mesta, a stenu na planini s koje pada Planina boga zla. Doći do vodopada svakako je veća avantura nego samo plaćanje karte i petominutna vožnja izletničkim brodom. S obzirom na to da je udaljen 300 kilometara od najbližeg grada, do vodopada se može samo dužom vožnjom brodom kroz džunglu ili letom iznajmljenim avionom.
Vodopad često glumi primadonu kada ga treba slikati. Neretko vrh planine zasene oblaci ili, ako je vetrovito, vodopad se na svom dugom padu rasprši u maglu sitnih kapljica. Zato ga je najbolje posetiti za vreme kišne sezone u Venecueli, od maja do novembra, jer je zbog većih padavina obilnija i količina vode koja pada niz vodopad, dok u letnjoj sezoni zna praktično i da presuši. Osim ako ne nameravate da uzmete mačetu u ruke i šator na leđa, pa da se probijate kroz džunglu do Anđeoskog vodopada, da biste tamo stigli, morate na vreme uplatiti aranžman za let avionom iz gradova Karakas ili Sjudad Bolivar do Kainame, a prespavati se može u bungalovima Ukaima i Vaku u nacionalnom parku. Ukoliko ste na odmoru na ostrvima Margarita, iskoristite priliku – odatle se organizuju safari putovanja avionom iznad džungli Kainame i let, bukvalno, uz sam vodopad.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar