U trendu

Nisu kao Atlantida, ali ovi su izgubljeni gradovi veličanstveni (video)

Mit o Atlantidi već decenijama golica maštu laika i profesionalaca. Iako se profesionalci slažu da je ovde reč o mitu, ruševine stvarnih gradova pod morem ipak ostavljaju sve bez daha.

Atlit Jam, Izrael

Jedno od najvećih i najstarijih podvodnih nalazišta antičkog naselja pronašli su na 12 metara dubine, a proteže se na 40.000 kvadratnih metara. Ljudi su u njemu živeli u periodu između 6900. i 6300. godine pre Hrista. Osim ljudskih ostataka i artefakata od kosti i kamena, najzanimljiviji su monoliti visoki od jednog do dva metra koji su poređani u polukrug, a ima ih sedam. Arheolozi veruju da su bili poslagani oko izvora vode.

Dvarka, Indija

U indijskom zalivu Kambat 20 kilometara od Guharata 2001. pronađeni su ostaci antičke civilizacije 40 metara ispod površine mora. Pretpostavlja se da je grad potopljen na kraju poslednjeg ledenog doba pre 9000-10.000 godina.

Nikome nije jasno gde je nestala civilizacija koja je stvorila ovaj grad, ali prema priči iz Mahabharate, grad je pripadao bogu Krišni, koji je navodno bio vanzemaljac. Dugo se verovalo da je Dvarka samo mitsko mesto.

Piramide Jonaguni-Jima, Japan

Lokalni ronioci pronašli su misteriozne kamene formacije u moru pored ostrva Jonaguni 80-ih godina. Kamenje je posloženo u obliku stepenastih terasa. Stručnjaci su razmatrali mogućnost da se radi o prirodnom fenomenu, ali gravure i rezbarijumi su ih razuverili.

Pretpostavlja se da su strukture pripadale čuvenoj pacifičkoj civilizaciji Mu, za koju se smatra da je nestala zbog cunamija i da su stare više od 5000 godina, piše Svajd.

Heraklion-Tonis, Egipat

Misteriozan grad koji se skrivao ispod peska i blata 1200 godina dugo je smatran samo legendom. Otkrili su ga početkom 20. veka, a grad obiluje tolikim bogatstvom da ga još i danas otkrivaju. Na lokaciji su pronađena 64 broda, zlatni novčići, ogromni 5-metarski kipovi i mali kipovi bogova…

Pavlopetri, Grčka

Arheolozi se ne mogu zasititi ovog grada kojeg smatraju remek delom gradskog planiranja. Pavlopetri je stariji od 5000 godina, a nalazi se na samo četiri metra dubine. Veruje se da je bio središte trgovine Mikenske i Minojske civilizacije, prenosi portal 24 sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.