U trendu

Nude besplatne ležaljke i suncobrane i očekuju Srbe

Domaći turizam u Bugarskoj nastaviće se 13. maja, kada sa krajem vanrednog stanja nestanu zabrane, ali nije poznato kada će ta zemlja početi da prima strane turiste

Koalicioni savet iz Bugarske obećao je pomoć tamošnjim malim firmama u turističkoj industriji, pansionima, porodičnim hotelima, koje su van velikih mesta, rekao je bugarski ministar zdravlja Kiril Ananiev, ali bez konkretnih detalja. Ove godine suncobrani i stolovi na plažama bili bi besplatni, s tim što bi koncesionari dobili neki vid kompenzacije za izgubljeni prihod.

Zakupci plaža u Bugarskoj javno su se usprotivili planovima vladajuće koalicije te zemlje da se kišobrani i ležaljke besplatno obezbede kako bi podstakli turiste da više dolaze.

Ministarka turizma Nikolina Angelkova je rekla da zakupci plaža koji žele 20 ili 50 odsto naknade treba da recipročno smanje cene suncobrana za najmanje 20 do 50 odsto.

„Da bi sačuvali sezonu, turisti treba da imaju koristi, ali one ne treba da budu na štetu koncesionara“, rekla je Angelkova na Bugarskoj nacionalnoj televiziji.

Domaći turizam u Bugarskoj nastaviće se 13. maja, kada sa krajem vanrednog stanja nestanu zabrane, ali nije poznato kada će ta zemlja početi da prima strane turiste, izjavila je 8. maja Angelkova.

Ona je donela odluku o zabrani turističkih izleta unutar Bugarske, kao i u zemlju i iz nje, pošto je vanredno stanje zbog širenja covida 19 stupilo na snagu 13. marta.

Angelkova je rekla da će sledeće nedelje početi sa postepenim otvaranjem pansiona i malih hotela, koji bi morali da se pridržavaju zdravstvenih mera protiv širenja virusa.

„Za velike turoperatore, Bugarska spada u grupu nisko rizičnih destinacija, jer se odlično nosi sa posledicama zaraze i na vreme je preduzela adekvatne mere izolacije“, rekla je Angelkova.

„U pregovorima smo sa Poljskom, Nemačkom, Češkom Republikom, Rumunijom, Grčkom, Ukrajinom, Izraelom, Moldavijom, Srbijom, Republikom Severnom Makedonijom, Turskom i drugim zemljama koje su pokazale interesovanje za Bugarsku kao letnju destinaciju“, rekla je ona.

„U stalnom smo dijalogu sa susednim zemljama, čiji turisti uglavnom koriste drumski prevoz. Mi se uzdamo u njih kako bi se što pre oporavio naš turistički sektir, istakla je Angelkova.

Ugostitelji se žale i na razmak između stolova

Odluka bugarskog ministra zdravlja Kirila Ananieva od 3. maja o pravilima za otvaranje restorana, barova i kafeterija biće izmenjena da bi se smanjio razmak između stolova sa 2,5 metra na 1,5 metar.

Otkako je Ananiev izdao naredbu, Udruženja restorana i vlasnici žalili su se medijima da će im udaljenost od 2,5 metra otežati, ako ne i onemogućiti da zarade zbog znatno smanjenog broja gostiju koji će moći da sede.

Lider Nacionalnog fronta za spas Bugarske Valeri Simeonov rekao je da će postojati sistem izdavanja vaučera za turističke usluge. Dobiće ih samo oni koji plaćaju socijalno osiguranje i možda studenti.

„Svi mi želimo da turistička sezona što pre počne. Ako se stvari pogoršaju, možda će to biti u avgustu, ali svejedno, na početku ove sezone, bićemo spremni da pružimo ove bonove i pomognemo samoj turističkoj industriji“, rekao je Simeonov.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)