U trendu

Grci upozoravaju: U Egejskom i Jonskom moru je jedna od najopasnijih meduza Sredozemlja

Masovna pojava ljubičastih meduza koja je zabeležena još u oktobru 2020. godine u morima koje okružuju Grčku prema rečima morskih biologa ne jenjava.

Ljubičasta meduza (Pelagia noctiluca) se smatra jednom od najopasnijih vrsta meduza u Sredozemlju. Dodir s njenim pipcima je bolan i opasan zbog neurotoksina koji ima, pišu atinski mediji.

Ove godine su ljubičaste meduze primećene u raznim oblastima Egejskog i Jonskog mora, međutim zbog njihovog životnog ciklusa, znatno ih je više tokom leta, a računa se da ih već sad ima na milione. Ljubičasta meduza ima prečnik od 10 centimetara, ali dužina pipaka može dostići i 10 metara.

Kad je vreme za bolnicu?

Dodir s pipcima te meduze izaziva intenzivno crvenilo kože i osećaj jakog pečenja, a ponekad i teška dermonekrotična, kardio i neurotoksična dejstva, posebno opasna kod osetljivih osoba.

Simptomi posle kontakta s meduzom mogu biti i mučnina, pad krvnog pritiska, tahikardija, glavobolja, povraćanje, dijareja, bronhospazam, otežano disanje.

Hitan transport u bolnicu obavezan je u slučaju jakih simptoma koji se retko pojavljuju, kao što su – hipotenzija, promuklost, šištanje u plućima, masivan osip na koži, poremećaji komunikacije i svesti, povraćanje, prenosi „Nacionalna geografija“.

Preporučljivo je da kupači, za slučaj da ih meduza ožari, nose sa sobom na plažu neki antihistaminski krem ili neku kortizonsku mast koja se može kupiti u svakoj apoteci.

Smernice

Upravnik Grčke opservatorije za biodiverzitet i biolog Hristos Taklis, rekao je da se uz obalu meduze nalaze na površini vode ili na maloj dubini od metar ili dva. A da se mnogo veći broj njih može naći na udaljenosti od oko 100 metara od obale.

Taklis je istakao da ne postoji siguran i pouzdan način zaštite od meduza, stoga je najsigurnije raspitati se da li ih ima u oblasti gde se ljudi kupaju i izbegava ulazak u vodu ukoliko ih ima.

Ukoliko ne postoji mogućnost određivanja da li će do bliskog kontakta sa ljubičastom meduzom doći, ovaj biolog predlaže kupačima da prilikom ulaska u more nose odelo za plivanje od likre ili neoprena. Ovakva odela prekrivaju i štite veći deo tela, dok uz pomoć maski za ronjenje može da se vidi površina ispod vode. Još jedan od saveta je i da se prati smer vetra koji može da nanese meduze ka obali.

Kupačima se preporučuje da ne hvataju meduze i da ih ne iznose na obalu jer se tom prilikom mogu ožariti, ili ih neko drugi može nagaziti i na taj način se može opeći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar