U trendu

Od Ciriha do Milana za manje od 3 sata

Najduži železnički tunel na svetu Gotardski Bazni tunel, kroz švajcarske Alpe, zvanično je danas otvoren, a svečanosti je prisustvovala nemačka kancelarke Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, italijanski premijer Mateo Renci i švajcarski zvaničnici.

Švajcarski tunel, dužine od 57 kilometara, otvoren je skoro 70 godina od kako je napravljena njegova prvobitna skica, preneo je AFP.

Njegova izgradnja trajala je 17 godina, a koštala 11 milijardi evra.

Tunel, koji prolazi ispod Alpa, spaja Erstefeld u centralnom kantonu Uri sa Bodiom u južnom kantonu Tićino.

Kada u decembru počne da radi punom parom, putovanje železnicom od Ciriha do Milana trajaće dva sata i 40 minuta, što je sat vremena manje nego do sada.

Nova ruta, takođe, ima za cilj da učini teretni železnički saobraćaj efikasnijim jer podržava prevoženje teškog tereta, što bi trebalo da doprinese smanjenju kamiona na putevima, poboljša saobraćaj i smanji zagađenost.

Švajcarska federalna železnička služba navela je i da se očekuje se da će se broj putnika u vozovima na dnevnom nivou povećati sa trenutnih 9.000 na 15.000 do 2020.godine.

Gotard će sa prvog mesta najdužnih tunela na svetu zameniti 53,9 kilometara dug japanski tunel Seikan.

Skicu železničkog tunela, koji prolazi kroz planinski prolaz Gotard na Alpima, izradio je 1947. godine švajcarski inženjer Karl Edvard Gruner, ali je sa izgradnjom počelo tek 1999. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar