U trendu

Otkazana sva putovanja za Grčku, evo šta čeka turiste koji su platili letovanje

Turističke agencije su, čim je za danas najavljeno zatvaranje grčke granice za turiste iz Srbije zbog pogoršanja zdravstvene situacije širenjem pandemije virusom COVID-19, otkazale sva putovanja koja nisu mogla da se realizuju do početka zabrane ulaska u tu zemlju, rekli su danas Beti predstavnici agencija u Srbiji.

„Otkazali smo sva putovanja za Grčku do 15. jula, do kada važi odluka Grčke o zatvaranju granice za turiste iz Srbije’, rekao je za Betu direktor turističke agencije Sabra travel Vladimir Vlaho.

Grčka je jutros u šest časova zatvorila granicu za državljane Srbije do 15. jula, osim za neophodna putovanja za koja je potrebna posebna dozvola.

Vlaho je rekao da je do 15. jula u Grčku trebalo da otputuje oko 1.000 ljudi, a da je grupa od oko 100 putnika koja je juče krenula u tu zemlju automobilima i autobusom ušla bez problema i bez testiranja na COVID-19, osim možda sporadično, pre stupnja odluke na snagu.

On je rekao da su agencije u teškom položaju i da je pesimista jer se ne nada državnoj pomoći.

„Tražili smo pomoć u minimalcima za zaposlene, država je rekla da nema zlatni ćup i verujem da nema novca“, rekao je Vlaho.

Dodao je da ostaje da se vidi „da li je jeftinije održavati broj zaposlenih državnom pomoći ili preko pomoći na birou nezaposlenih“.

Vlaho je rekao da su konkurisali za kredit u Fondu za razvoj pre dva i po meseca, da im je odobrena suma nedovoljna za isplatu jedne plate zaposlenima, ali da ni to još nisu dobili.

Komercijalni direktor Plana tursa Milan Vasić rekao je da su juče obavestili 34 putnika da se putovanje zakazano za danas otkazuje i da oni nisu bili previše razočarani, a da je jedna trećina i sama htela da odustane.

„Putnici kojima je otkazano letovanje u Grčku dobiće zamenske vaučere za neki drugi aranžman“, rekao je Vasić.

On je rekao da je Plana turs realizovala 35 odsto bukiranih aranžmana u ovoj godini, a da je to samo desetak odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.

Vasić je rekao da turističke agencije neće prestati da traže pomoć države jer u tom sektoru, zajedno sa prevoznicima i vodičima radi oko 20.000 ljudi.

Istakao je da je dodatni problem negativna reklamna kampanja jer su „neki mediji pisali da smo odveli putnike na ostrva gubavaca“.

Direktorka turističke agencije Olimpik travel Branka Karadžić rekla je da je juče otkazan čarter let za Krit za 20 putnika i da su „racionalno“ prihvatili razloge.

Ona je rekla da agencija nije „životno ugrožena“ u poslovanju, ali da bi pomoć države dobrodošla.

Kovačević je rekla da je dosta putovanja pomereno za 20. jul, a da je veliki problem u poslovanju to što se ne može planirati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar