U trendu

Ova pustinja je jedno od najokrutnijih mesta na planeti (video)

Danakilska pustinja u Africi predstavlja jedno od najsuvljih, najdubljih i najtoplijih mesta na svetu, koje mnogi zovi „paklom na Zemlji“.

Pustinja se prostire na severoistoku Etiopije, jugu Eritreje i gotovo celom Džibutiju.

Smeštena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gde se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike na –155 m ispod nivoa zemlje i predstavlja jedno od najekstremnijih mesta na planeti. Geološki gledano, ova pustinja je nastala kao presušeni rukavac Crvenog mora.

Ova pustinja je poznata kao pakao na zemlji, jer se smatra najtoplijim mjestom budući da temperatura prelazi 60 stepeni Celzijusovih.

Klima u slanoj i suvoj pustinji je u najmanju ruku okrutna, ali iako je jedno od najnepovoljnijih mjesta na Zemlji za život, u Danakilskoj pustinji živi čak 130.000 stanovnika, uglavnom nomada stočara. U pitanju je narod Afari, koji se pored nomadskog stočarastva bavi kopanjem, vađenjem i prodajom soli, po kojoj je cela pustinja i poznata.

Pored rudnika soli, Danakilska pustinja je poznata i po brojnim aktivnim vulkanima, među kojima su najpoznatiji Erta Ale i Dabahu.

Uprkos nepovoljnoj klimi, u jednom od najaktivnih vulkanskih područja na svetu možete videti krda afričkog divljeg magarca, grevijeve zebre, oriksa i kamila.

U pustinji Danakil možete uživati u neverovatnim pejzažima, koji nastaju kombinacijom soli i magme, a brojni predeli podsećaju i na Mesečevu površinu, pa privlače pažnju turista, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.