3D navigacija u automobilima

GPS uređaji za navigaciju postali su nezaobilazni u automobilima najnovije generacije. Na taj način omogućeno je lako i sigurno kretanje nepoznatim putevima, sa automatskom navigacijom u skladu sa mapama oblasti kroz koju se kreću, a koje su smeštene na hard disku GPS uređaja. Kompanija Sony pridružila se proizvođačima navigacionuh uređaja i u svojoj seriji NV-XYZ ponudila vrlo atraktivna rešenja trodimenzionalne navigacije.

Prva tri navigaciona uređaja ove serije kompanija Sony ponudila je još pre godinu dana. To su modeli NV-XYZ 33, 55 i 77. Ovi uređaji rade na bazi operativnog sistema Linux. Pored navigacije, nude i druge mogućnosti koje čine osnovu informacionih i zabavnih funkcija u automobilu (kao što su, na primer, audio-video plejeri). Svi audio i video sadržaji, kao i navigacione mape smešteni su na njihovom hard disku. Ekrani uređaja su sjajni, sa svetlim bojama, sa rezolucijom 800 x 480 piksela i touch screen opcijom. Svi modeli sadrže slot za CF (Compact Flash) memorijsku karticu i USB 2.0 interfejs za povezivanje sa računarom. Njihove cene kreću se od 1.000 do 1.500 evra.

Godinu dana nakon ova tri modela (u maju ove godine), pojavio se najnoviji model NV-XYZ serije. To je navigacioni GPS uređaj NV-XYZ 777. Njegove karakteristike su u osnovi iste – operativni sistem Linux, TFT LCD touch screen ekran rezolucije 800 x 480 piksela (WVGA) i sa dijagonalom od 6,5 inča. U odnosu na prethodne modele pokazuje bolje multimedijalne karakteristike i bogatiji sadržaj trodimenzionalnih mapa smeštenih na hard disku kapaciteta trideset gigabajta, a njegova cena kreće se od 2.300 do 2.500 evra.

Trodimenzionalne mape omogućavaju lako snalaženje na različitim prostorima i njihovo istovremeno posmatranje u realnom vremenu. Kretanje trodimenzionalnim prostorima podseća na kompjuterske igre, ali sa pravim, originalnim podacima o zgradama, ulicama i drugim objektima u gradovima ili benzinskim pumpama, restoranima i motelima na autoputevima. Pored softvera za prikazivanje trodimenzionalnih slika, postoje i mnoge druge softverske aplikacije namenjene zabavi – Media Player, Web Browser, e-mail client, Word, foto i druge aplikacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.