3G izdanje iPhone-a u 2008.

Jedna od najvećih zamerki Apple-ovom iPhone-u bio je nedostatak podrške za mobilnu mrežu treće generacije i UMTS tehnologiju (ili alternativno rešenje sa 3,5G i HSDPA tehnologijom). Apple se, naravno, potrudio da to ispravi i napravi novu verziju iPhone (drugu) koja će imati 3G podršku.
Razlog izostavljanja 3G i 3,5G tehnologija u izuzetno popularnom, višefunkcionalnom i inovativnom Apple-ovom mobilnom telefonu je, kako ističu inženjeri iz Apple-ovog tima, u veoma malom broju korisnika koji preko svojih operatera koriste ove tehnologije. Na primer, mobilni operater Cingular ima samo jedan odsto korisnika s podrškom za HSDPA tehnologiju. Prema tome, osnovni razlog je to što ciljna grupa korisnika kojoj je prvenstveno iPhone namenjen nema interesovanja za korišćenje tih tehnologija. Njih prevashodno interesuju komunikacioni i zabavni sadržaji iPhone-a.
S obzirom na to da je kritika usledila odmah nakon lansiranja, Apple je ipak odlučio da taj nedostatak otkloni. Napravljena je 3G verzija iPhone-a i najavljeno njegovo lansiranje do kraja ove godine. Očekivalo se da će to biti oko božićnih praznika, ali, očigledno, da se to neće dogoditi. 3G verzija iPhone-a još uvek je u proceduri – pred odlukom federalne komunikacione komisije i izdavanjem zvanične dozvole. Prema tome, najranije se može očekivati početkom 2008. godine. I pored toga, ne može se reći da je ovaj nedostatak imao neke značajne posledice na prodaju i popularnost ovog uređaja. Jedan od pokazatelja njegove popularnosti je podatak da je prestižni američki časopis Time proglasio iPhone za proizvod godine.
Nova verzija iPhone-a, pored ugradnje UMTS tehnologije za mobilnu mrežu treće generacije, ima i neke male izmene u specifikacijama. Prema tome, iPhone je uređaj koji objedinjuje tri funkcije – mobilnog telefona, audio i video plejera i uređaja za pristup Internetu i preuzimanje različitih sadržaja. Poslednja od navedenih funkcija u novom izdanju iPhone-a biće unapređena. Veliko unapređenje ostvareno je i u kapacitetu interne memorije, koja kod novog modela iznosi 16 gigabajta (kod prethodnog su postojale dve varijante – sa 4 i 8 gigabajta). Telefon ima podršku i za bežično WiFi povezivanje, dok su ostale karakteristike uglavnom iste kao kod prethodne verzije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.