U trendu

80.000 žrtava nuklearnih proba

Broj naveden u naslovu ovog teksta odnosi se samo na slučajeve raka u Sjedinjenim Državama, za koje se smatra da su direktno izazvani nuklearnim probama. Ovakva procena potiče od stručnjaka američkog Instituta za proučavanje energije i čovekove okoline (Institute for Energy and Environmental Research), koji su dve godine analizirali vladine izveštaje o nuklearnim probama u periodu od 1951. do 2000. godine.

Istraživanje su sa 1,85 miliona dolara zajednički finansirali Nacionalni institut za proučavanje tumora (National Cancer Institute) i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (Centre for Disease Control and Prevention), koji su i omogućili da bude izvedena složena kompjuterska analiza, tj. izrada modela koji pokazuje kolika se doza zračenja oslobodila posle brojnih proba.

Najkritičniji period je trajao do 1963. godine, kada je zabranjeno održavanje nadzemnih proba. Oslobođene radioaktivne čestice su dospevale u atmosferu i, nošene vetrovima, dospevale do udaljenih lokacija. Zbog toga za pomenutih 80.000 obolelih nije odgovorna samo američka vojska već i probe koje su održavali Sovjeti i Britanci.

Kasnije podvodne i podzemne nuklearne probe nisu u tolikoj meri ugrožavale zdravlje ljudi, ali su nastavile da doprinose pojavi tumora. Ne treba zaboraviti i da su neke države, poput Francuske, ne poštujući međunarodni sporazum iz 1963. godine, nastavile sa nadzemnim probama sve do devedesetih godina prošlog veka.

Korisni linkovi:

  • National Cancer Institute
  • Institute for Energy and Environmental Research
  • Centre for Disease Control and Prevention

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.