U trendu

Aimster – nova meta muzičke industrije

Aimster je servis koji kombinuje mogućnosti programa kao što su ICQ ili Odigo, i aplikacija tipa Napster. Moguće je formirati listu prijatelja, slati im poruke, ali i deliti fajlove sa njima. Za razliku od Napster-a, razmena nije ograničena samo na MP3 – dele se i muzika i filmovi i softver.

Moglo se naslutiti da će se i ovaj servis, kad-tad, naći na udaru kompanija koje su tužile i, praktično, onemogućile Napster da posreduje u slobodnoj razmeni muzičkih fajlova. Universal Music, Sony Music, EMI Group i BMG, optužuju Aimster za kršenje autorskih prava, a njima će se, vrlo verovatno, pridružiti i Filmska asocijacija SAD (The Motion Picture Association of America), jer pomenuti program omogućuje i razmenu filmova.

Sa Aimster-ove strane je usledio odgovor: kontra-tužba. Naime, ovaj se servis brani činjenicom da je, pre svega, namenjen komunikaciji i da nikako ne može da kontroliše kako ga članovi koriste. To bi bila povreda privatnosti, a po toj osnovi i tuži velike kompanije koje traže nadgledanje i kontrolisanje ovog servisa. „Mi smo kao poštanska kompanija – ljudi šalju pisma, ali mi ne znamo šta je u njima, niti smo odgovorni za sadržaj“, kaže vlasnik Aimster-a.

Ipak, teško da će ovakva odbrana izdržati pred velikim kompanijama koje su već uspele da pobede Napster. Postoji očigledna naklonjenost suda prema zaštitinicima autorskih prava, kao i velika kampanja za strožiju kontrolu nad time šta se i kako razmenjuje na Internetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.