Ako prolijete tečnost po kompjuteru – uradite ovo!

Ukoliko budete reagovali brzo i držite se nekoliko osnovnih pravila, postoji šansa da spasite tastaturu i računar.

Prolili ste tečnost po vašem računaru? Za početak, odmah ga isključite iz struje i ugasite ga. Ako tečnost prodre kroz tastaturu i dođe do unutrašnjeg dela laptopa, ona može uzrokovati kratki spoj i oštetiti komponente.

Ukoliko gasite računar, predlažemo da preskočite softversku komandu, već dugo držite dugme za paljenje. Nakon toga, ako možete, izvadite bateriju, predlaže Makeuseof.

Nakon što ste izvadili bateriju i osigurali da laptop više nije upaljen, pokupite svu tečnost koju vidite – kuhinjske krpe će vam ovde biti od velike koristi te ćete sprečiti dodatno prodiranje tekučnosti dublje u laptop. Ako možete, obavezno pokupite tečnost tako da je procuri među dugmiće na tastaturi. Pokušajte da ne gurate tečnost dublje.

Sledeći korak je sušenje unutrašnjih komponenti. Ako možete sigurno i jednostavno odvojiti spoljašnje kućište učinite to i sve unutra osušite. Nemojte da koristitei fen zato jer će stvoriti statički elektricitet, piše tportal.hr.

Nakon toga, pomerite dugmiće i počistite sve što je prošlo ispod – ako to možete (sve zavisi o vrsti laptopa). Ako ne možete izvaditi tipke (nemojte koristiti silu), ostavite laptop kako je – i okrenite ga naopačke.

Nađite sigurno mesto gde možete postaviti laptop tako da je otvoren i da dugmići gledaju prema dole. Pokušajte da ga postavite tako da ne oštetite ekran, jer ćete u protivnom morati popravljati tastaturu i komponente.. Za svaki slučaj, ostavite računar u ovom položaju minimalno 24 sata.

Nakon što ste osušili laptop, možda ćete imati problema s lepljivim tipkama. Uzmite obične vlažne maramice. Ako ste isprobali sve što smo nabrojali i računar i dalje ne radi, vreme je za odlazak lokalnom serviseru koji će profesionalno pregledati računar i za naknadu otkloniti sve kvarove (ili spasiti hard disk/SSD).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.