Američka vojska koristiće veštačke gromove

Naučnici u Pentagonu napravili su oružje koje se može nazvati „veštački grom“, jer na električne uređaje deluje na isti način kao i udar groma. Iza pompeznog naziva „The High Powered Microwave Beams“ krije se uređaj koji može da proizvede električne udare snage do dve milijarde vati, pri čemu uništava elektronsku opremu u prečniku od 300 metara. Ovakvo oružje upotrebljavalo bi se za onesposobljavanje kompjuterskih sistema, koji imaju odlučujuću ulogu u savremenom ratovanju.

Do opreme u bunkerima električni udari dopiru kroz otvore za ventilaciju, preko antena ili spoljnih električnih kola. Naročito se ističu prednosti ovakvog oružja kada je u pitanju biološko i hemijsko oružje; umesto uništavanja čitavih postrojenja, pri čemu bi i sopstvena vojska i civili bili dovedeni u opasnost zbog oslobađanja toksičnih materija, onesposobljavali bi se samo kompjuterski sistemi koji kontrolišu takvo naoružanje.

Ono što predstavlja problem prilikom upotrebe ovog „humanog“ oružja jeste činjenica da bi, pored vojnih kompjuterskih sistema, stradali i pejsmejkeri i bolnička oprema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.