Artur Klark – pisac i vizionar

Artur Klark, ovenčan titulom najtiražnijeg i najprevođenijeg pisca naučne fantastike, danas ima 83 godine i doživeo je da mnoge ideje iz njegovih pripovedaka i romana postanu stvarnost. Sa skoro stoprocentnim rezultatom je predviđao razvoj tehnologije i buduće događaje koji su u vremenima kada ih je opisivao, često delovali previše fantastično i neostvarivo. Pošto se bliži novi milenijum i godina kojom je naslovljeno njegovo najpoznatije delo („2001: Odiseja u svemiru“), pogledajmo samo deo onoga što je predviđao, a što se i ostvarilo u godinama iza nas.

SPEJSŠATL

Sećate se scene u filmu „2001“, kada se Dr Heywood Floyd ukrcava na „spaceshuttle“, koji treba da se spoji sa većim svemirskim brodom? Ljudi su, te 1968. godine, takvu letilicu mogli da vide samo na velikom ekranu, a danas su spejsšatlovi sasvim uobičajeni i skoro je jedan od njih poleteo i 100-ti, jubilarni put.

SUPERKOMPJUTERI

Ko je mogao i da preptostavi da će kompjuteri budućnosti moći da igraju šah i da matiraju ljude? Naravno, Klark, takođe u „Odiseji u svemiru“, gde superkompjuter HAL pobeđuje astronauta i tvrdi da je bolji od bilo kog ljudskog bića. Godine 1997, čitavih 49 godina posle prvog izdanja novele, IBM-ov „Blue beat“ pobeđuje Gari Kasparova.

VIDEOFON

U „Odiseji“, jedan od članova posade koristi ovakav aparat da bi razgovarao sa ćerkom koja se nalazi daleko, na Zemlji. Danas je to uobičajena „alatka“ za poslovne konferencije.

SATELITI

Godine 1945. genijalni je pisac predvideo postojanje telekomunikacionih satelita, pa čak i predložio najbolje pozicije u orbiti za njih. I zaista, sateliti su danas baš na onim mestima koje je on smatrao najpogodnijima. Zato Artura Klarka vrlo često nazivaju i „ocem telekomunikacionih satelita“.

NOTEPAD KOMPJUTERI

Još jedan Klarkov „izum“ koji je postao deo svakodnevnog života. Prvi je put ovakve uređaje opisao u „Odiseji“.

„MILENIJUMSKA BUBA“

U noveli „The Ghost From The Grand Banks“, Klark je opisao problem „milenijumske bube“ i predložio rešenje. I ponovo je poslušan njegov savet koji je i primenjen u praksi tokom prošle godine.

ZAŠTITA OD OBJEKATA IZ SVEMIRA

U svom romanu, „Sastanak sa Ramom“, Klark je opisao pad velikog meteora na području Italije i nastanak „Spaceguard“ projekta, strategije zaštite od pretnji iz svemira. Trideset godina kasnije, pod istim imenom, u Velikoj Britaniji započinje realizacija ovakvog projekta.

MOBILNI TELEFONI

Šezdesetih je godina „mag naučne fantastike“ predviđao komunikaciju putem minijaturnih telefona veličine ručnog sata. Mada mobilni telefoni nisu još uvek tako mali, verovatno nismo daleko od dana kada ćemo ih nositi na ruci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.