Auto navigacioni sistem

Rukovodeći se tržištem i njegovim zahtevima firma VDO, kao proizvođač audio i video opreme, pojavila se ove godine sa izuzetno pouzdanim, a jednostavnim za rukovanje, navigacionim sistemom MS 5000. Spada u proizvode visoke tehnologije a nalazi primenu, u kombinaciji sa radio-kasetofonom i sistemom zvučnika, u najnovijim modelima automobila visoke klase.

MS 5000 sadrži kolor monitor (LCD displej) dijagonale 5,8 inča i mozak sistema, kompjuter PC 5000 sa 32-bitnim RISC procesorom (16MB RAM, 16MB Flash ROM). Uz navigacioni sistem ide auto radio-kasetofon, FM/AM/SW digitalni RDS tjuner sa maksimalnom izlaznom snagom od 4x45W, autoreversni kasetni dek za Dolby sistem (sistem za redukciju šuma) i automatskom selekcijom trake tipa metal, kontrola CD šaržera za deset diskova, digitalni izlaz iz CD šaržera, digitalni procesor zvuka i četvorokanalni ekvilajzerski izlaz. Sistem zvučnika, smešten u vratima, nosi oznaku QM 1720 (dvosistemski), ima osetljivost 90dB i upravljanje sa 179W. U navigacionom kompletu je i daljinski upravljač za izbor opcija iz bogatog menija.

Navigacioni sistem omogućava automatsko vođenje na osnovu destinacije unete pomoću daljinskog upravljača. Bira se jedna od četiri moguće opcije puta (najkraći put, najbrži put, kretanje po glavnim putevima ili obilaženje glavnih puteva). Prema izabranoj opciji dobija se informacija (glasovna) o broju kilometara koje treba preći, označavajući pri tom interesantna mesta duž puta (benzinske pumpe, istorijske znamenitosti, bioskope…). Instrukcije se saopštavaju jednim od 19 mogućih muških ili ženskih glasova, na devet različitih jezika. Sve vreme putovanja na displeju, jasno osvetljenom i čitljivom, automatski se pokazuje nivo goriva, temperatura, broj pređenih kilometara. Zajedno sa tim opcijama „upakovan“ je i stereo uređaj (višefunkcionalni tasteri), tako da se mogu podešavati i svi elementi audio signala. Istovremeno sa zvučnim instrukcijama displej pokazuje mapu na kojoj je označena trenutna lokacija i sa svim upozorenjima u pogledu puta kretanja.

Jedini nedostatak ovog sistema je u tome što visoke tehnologije podrazumevaju i visoke cene. Sa različitom kombinacijom konfiguracionih elemenata cena iznosi od 5.000 do 6.500 nemačkih maraka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.