U trendu

Bespilotni „šišmiš“

NASA je napravila nov projekat bespilotne letilice, koja po svom izgledu i načinu kretanja podseća na ogromnog metalnog šišmiša, dok je po funkcionisanju potpuno samostalna – ponaša se kao pravi leteći robot. U razvoj ovog čuda tehnologije sigurno nije uloženo malo sredstava, ali, kako kažu stručnjaci i rukovodioci NASA, troškovi obuke pilota (vojnika), njihovo plaćanje, a naročito njihovi životi koji bi mogli biti dovedeni u pitanje pri eventualnim akcijama imaju mnogo višu cenu.

Letilica je, kao što se može i pretpostaviti, namenjena vazdušnim napadima. Ima veličinu prosečnog sportskog automobila i leti na visini od 10.000 metara brzinom od 700 kilometara na čas. Pri tom sa sobom nosi i oružje – bombe teške oko 110 kilograma, i kao što stručnjaci iz NASA kažu, a izvedeni eksperimenti potvrđuju, sa izuzetnom preciznošću spušta ih tamo gde je to predviđeno.

Ova letilica, a verovatno i druge bespilotne letilice koje će uslediti predstavljaće glavni adut u nekim budućim sukobima i ratovima. Zanimljivo je da one neće nastupati pojedinačno, već će dejstvovati u grupama. Biće to pravo jato „pametnih“ letilica. One će biti u stanju da potpuno samostalno otkrivaju neprijateljske ciljeve. „Pametnice“ će moći i da potpuno samostalno uništavaju te ciljeve.

Korišćenje novih naprednih aviona robota u sasvim novom sistemu ratovanja zahtevaće i potpuno nov komunikacioni sistem za njihovo povezivanje u vazdušnom prostoru, kao i sa zemaljskim centrima za upravljanje i kontrolu. Čovek (kao nezaobilazna figura u tim centrima) nalaziće se na potpuno bezbednoj udaljenosti. Odatle će moći slobodno da upravlja jatom ovakvih letilica – savršeno automatizovanih vazdušnih ubica.

Razvoj aviona robota Pentagon je otpočeo 2003. godine. Pored „šišmiša“, planira se i izrada letećih robota u obliku insekata, ptica i ko zna još kakvih drugih prepoznatljivih ili potpuno nepoznatih oblika. „Šišmiš“ bi trebalo da bude potpuno završen i da se pojavi u prodaji 2010. godine. Verovatno će vrlo brzo posle toga dobiti i priliku da oproba svoje sposobnosti. Nadajmo se samo da nećemo imati kolateralnu sreću da se pojavi negde na našem nebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.