Bluetooth komplet za motocikliste

Obaveza nošenja kacige pri vožnji motociklom zbog sigurnosti je vrlo korisna, ali ona istovremeno može da posluži i u komunikacione i zabavne svrhe. Za to se postarala kompanija Cardo Systems, koja je napravila Bluetooth komplet sa slušalicama namenjen upravo motociklistima. Komplet se naziva Scala-Rider, a montira se na kacigu omogućavajući vozačima motocikala da u toku vožnje nesmetano razgovaraju mobilnim telefonom, primaju i šalju poruke ili slušaju omiljene melodije (ukoliko njihov model telefona to omogućava). Pri tom se sve funkcije mogu aktivirati i kontrolisati glasom (govorom), pa se motociklista može u potpunosti usredsrediti na upravljanje motorom i put kojim se kreće.

Kompanija Cardo Systems je jedan od najvećih svetskih proizvođača Bluetooth uređaja za široko tržište. S prodajom novog Bluetooth kompleta otpočela je nedavno – 6. avgusta. Komplet Scala-Rider sadrži Bluetooth primopredajnik, mikrofon i slušalice. Mikrofon je potpuno zaštićen od delovanja vetra i s dovoljno dobrim kvalitetom ostvarenim i pri brzinama do 75 kilometara na čas. Što je još zanimljivije, ovaj uređaj ima i mogućnost kontrole jačine zvuka i automatskog podešavanja u skladu s brzinom kretanja motocikla i bukom u njegovoj okolini; na primer, ako su brzina i buka vrlo visoke, intenzitet zvuka se povećava, tako da se ne može dogoditi da vozač zbog toga ne čuje svog sagovornika.

Scala-Rider se, pored kvaliteta, odlikuje i izuzetno jednostavnom montažom, primenom i funkcionalnošću. On se jednostavno zakači na kacigu, a po potrebi se isto tako jednostavno može skinuti. Zvučnici su mu vrlo lagani i tanki i ne predstavljaju nikakvo opterećenje pri vožnji, a potpuno su zaštićeni od loših vremenskih uslova. Ovaj Bluetooth komplet napaja se baterijama koje se mogu dopunjavati i koje obezbeđuju oko sedam sati rada u režimu razgovora. Nakon toga one se moraju dopuniti, pri čemu se može koristiti najbliži standardni priključak za električno napajanje i odgovarajući punjač.

Sve to ukazuje na činjenicu da razgovor mobilnim telefonom u toku vožnje ne mora predstavljati potencijalnu opasnost po vozača i njegovu okolinu. Pogodnost primene Scala-Rider-a je proširena i mogućnošću korišćenja bilo kog modela mobilnog telefona s podrškom Bluetooth tehnologiji. Ukoliko ovu mogućnost žele da iskoriste i vlasnici čiji mobilni telefoni to nemaju, kompanija Cardo Systems nudi odgovarajući Bluetooth adapter (on standardni mobilni telefon pretvara u Bluetooth headset). Scala-Rider može se nabaviti preko ovlašćenih distributera, specijalizovanih prodavnica motocikala ili direktno preko web sajta kompanije po ceni od 149,95 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.