U trendu

Budućnost digitalne muzike (II deo)

I PressPlay i MusicNet imaju nameru da učine dostupnim većinu onoga što se u svetu muzike objavljuje. Obe grupacije nastavljaju pregovore sa izdavačima i stiču nove partnere, povećavajući svoj katalog dostupne muzike. Naravno, nije isključeno i da će međusobno sarađivati i „pozajmljivati“ delove kataloga.

Obe grupacije su svesne da su podjednako moćne i da trka ne može da ima pobednika – zato je bolje sarađivati, pa možda i stvoriti „koaliciju“. Naravno, ne javno, jer bi onda moglo biti optužbi za monopolisanje tržišta (mada je, već sada, reč o monopolu, a komisije u Evropi su počeli da ispituju da li su optužbe osnovane).

S druge strane, podjednako je verovatno i da će se rasplamsati „rat“. Mnogo je izukrštanih interesa, i sve snažnije borbe za osvajanje određenih delova tržišta. AOL i Microsoft se nalaze u suprotnim taborima: kompanije su međusobno snažna konkurencija na polju Internet provajdinga i online-servisa (instant messaging, npr.). Njihovi odnosi su sve „zategnutiji“. Microsoft i RealNetworks se bore za osvajanje tržišta digitalnih muzičkih formata: Windows Audio ili Real Audio?

A šta kažu analitičari i agencije za istraživanje tržišnih kretanja? Prema procenama Jupiter Media Metrix, 32% ukupnih profita će muzička industrija 2006. godine ostvarivati prodajom preko Interneta. Istraživanje se odnosi na SAD, pri čemu je trenutni udeo profita koji se ostvaruje na Mreži 7%.

U Sjedinjenim Državama se očekuje da će prihod od prodaje preko Interneta u 2001. godini biti oko milijardu dolara – 2006. godine će ta cifra iznositi 6,2 milijarde, što predstavlja povećanje od 520%. Većina prihoda će ove godine biti ostvarena kroz prodaju konvencionalnih nosača zvuka u online-prodavnicama: pretplatnički servisi i modeli plaćanja za download muzike će učestvovati sa 3% u ukupnom profitu. Do 2006. godine, prema procenama pomenute agencije, taj udeo će se povećati na čitavih 30%.

Ono što je još zanimljivo u ovim predviđanjima, jeste tvrdnja da će pretplatnički servisi biti mnogo popularniji od download-a, što praktično znači da će koncept interaktivnog Internet radija osvojiti tržište. Na ovaj način će, 2006. godine, biti zarađeno 1,2 milijarde dolara, a profiti ostvareni plaćanjem za download će iznositi 700 miliona dolara.

Srodne teme:

 • Napster, biznismeni, zvezde i senatori
 • Rat protiv MP3 formata (I deo)
 • Rat protiv MP3 formata (II deo)
 • MP3 uzvraća udarac
 • Monopol na muziku

  Korisni linkovi:

 • MusicNet
 • PressPlay

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.