„Čarobna“ kućna mreža

Proizvod pod nazivom SecureEasySetup može se s pravom nazvati čarobnom bežičnom mrežom, jer se jednim pritiskom dugmeta (sa oznakom SecureEasySetup) ona automatski uspostavlja. Pri tom se istovremeno automatski aktivira i bezbednosna WiFi Protected Access tehnologija. Jednom reči – idealno rešenje za bežične kućne WiFi mreže.

Tehnologiju bežičnog povezivanja na ovaj način osmislile su tri kompanije – Broadcom Corporation (tvorac softvera SecureEasySetup), HP i Linksys (deo kompanije Cisco Systems, mnogo poznatijeg imena u oblasti komunikacionih tehnologija). HP i Linksys su realizatori bezbednosne tehnologije i samog uređaja (rutera mreže).

Prezentacija ovog proizvoda, koji će predstavljati pravu revoluciju na polju bežičnog WiFi komuniciranja, priređena je 6. januara na Sajmu potrošačke elektronike – CES 2005, u Las Vegasu. Prema tome, po opštem mišljenju, SecureEasySetup je prethodnik nove generacije uređaja za povezivanje bežičnih WiFi mreža.

Napredak u tehnologiji koju on donosi ogleda se pre svega u mnogo jednostavnijoj (automatskoj) instalaciji pojedinih uređaja bežične mreže. Dosad korišćeni sistemi zahtevali su složen i dugotrajan postupak uspostavljanja i instaliranja mreže i ručno podešavanje svakog uređaja posebno. Za razliku od toga, SecureEasySetup se lako prilagođava već postojećoj mreži, a svako dodavanje novog uređaja vrlo je jednostavno.

Ovaj jednostavan način uspostavljanja i aktiviranja mreže eliminiše potrebu za komuniciranjem preko tastature ili monitora, što je dosad predstavljalo teškoću prilikom konfigurisanja uređaja koji nisu na RS platformi (štampači, digitalne kamere i drugi), kao i Windows platformi (VoIP telefoni i druga video-oprema).

Pri funkcionisanju mreže sa ovom tehnologijom posebno je važna zaštita od neautorizovanog pristupa mreži. Ona je ostvarena pomenutom WPA (WiFi Protected Access) tehnologijom. To je standard sigurnosti sa password-om (lozinkom ili ključem). SecureEasySetup trebalo bi da se pojavi na tržištu do kraja prvog kvartala 2005. godine, a takođe bi trebalo da se pojave i HP-ovi uređaji koji će ga podržavati – stoni i prenosivi računari, štampači i drugi periferijski uređaji potrošačke elektronike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.