CeBIT 2007 (4)

Softverski deo CeBIT-a bio je kao i do sada u senci hardverskog. Ipak, pet hala koje su bile rezervisane za softversku industriju, kao i još nekoliko samostalnih softverskih štandova rasutih po celom sajmu pokazuju da je i ovaj segment IT industrije sve zanimljiviji organizatorima sajma. Pored poslovnog softvera i kompanija koje dominiraju u ovoj sferi softverske industrije (Microsoft i SAP), centralno mesto zauzele su kompanije koje se bave sigurnosnim softverom. Na polju antivirusnih i antispam rešenja pojavili su se svi koji nešto znače, kao i mnogi za koje nikad nismo čuli. U razgovoru s predstavnicima Kaspersky Lab-a rečeno nam je da je trenutno njihov najvažniji zadatak da pokažu ljudima da Vista nije toliko bezbedna kao što na prvi pogled izgleda. Iako ona poseduje mnogo bolje sigurnosne filtere, njihova strogoća i nefleksibilnost će najveći broj korisnika bukvalno naterati da ih isključe, čime se dobija potpuno suprotan efekat. Stoga je i konferencija za štampu ove kompanije bila posvećena upravo sigurnosnim propustima u novom Microsoft-ovom operativnom sistemu. Istovremeno, na CeBIT-u je predstavljeno i prvo Kaspersky antivirusno rešenje namenjeno mobilnim uređajima.
Kompanija F-Secure rešila je da svoju zaštitnu funkciju učini proaktivnom. Njihov novi sistem zaštite proverava šta svaki od aktivnih fajlova radi po sistemu i na osnovu tih akcija daje procenu koliko je svaki od tih fajlova opasan. Najveći ponder imaju akcije koje pokreću nove procese pod imenima nekih sistemskih fajlova, koje menjaju fajlove u sistemskim folderima itd. Ako ukupan zbir bodova pređe neku zadatu vrednost, takav fajl stavlja se u karantin pre nego što učini neku veću štetu.
Ove godine je u organizaciji SIEPA-e (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza) na najveći svetski sajam informacionih tehnologija otputovalo sedam domaćih IT kompanija (CIM College, Guidance, HCP, Logo, Navigator, Telefonija i Veridix, kao i srpski klaster proizvođača softvera). Pod parolom Serbia – Vision For The Future, nacionalni štand je i ove godine bio smešten u hali 4, u kojoj su se nalazile i velike svetske kompanije kao što su IBM, SAP ili Microsot. Dizajn štanda bio je zasnovan na prošlogodišnjem rešenju, koje je malo dorađeno, prvenstveno zbog nešto veće površine izložbenog prostora.
Izlagači na našem štandu bili su izuzetno zadovoljni posećenošću, a to je potvrđeno i potpisivanjem prvog ugovora već prvog dana sajma. Kompanija CIM College iz Niša zaključila je tada ugovore s Međunarodnim centrom za informatiku i elektroniku Ruske Federacije i Institutom za matematiku i sertifikaciju, takođe iz Rusije. Po završetku prvog radnog dana sajma na našem nacionalnom štandu je priređen i koktel na kome se okupilo oko 150 predstavnika diplomatskog kora, stranih investitora i inostranih partnera domaćih firmi koje izlažu na sajmu.

(B. B.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.