U trendu

Centar za ljubomoru

Japanski naučnici otkrili su centar u mozgu koji je odgovoran za osećaj ljubomore, a zanimljivo je da je smešten pored centra za bol, koji često osećamo zajedno s ljubomorom.
"Nisam hteo da te povredim, ja sam samo ljubomorni mladić", pevao je Džon Lenon (John Lennon) u jednoj od najlepših ljubavnih balada – "Jealous Guy", koju su posle toga obradili mnogi, uključujući tu i Lua Rida (Lou Reed) i Brajana Ferija (Brian Ferry). Da nam ljubomora nanosi čak i fizički bol poznato je svima, jer je reč o jednom od neizostavnih ljudskih osećanja. Japanski naučnici su, međutim, otišli korak dalje i identifikovali centar u mozgu koji je odgovoran za ljubomoru. U eksperiment koji je vodio dr Hidehiko Takahaši (Hidehiko Takahashi) bilo je uključeno 19 studenata koji su čitali jednu priču i imali zadatak da se užive u ulogu glavnog junaka.
Dok su oni čitali priču, naučnici su pomoću magnetne rezonance (MRI) pratili aktivnost mozga. Svaki put kada su ispitanici osećali ljubomoru, naučnici su registrovali pojačanu aktivnost jednog centra koji se nalazi u čeonom režnju mozga. Što je osećaj ljubomore bio snažniji, to je i aktivnost toga dela mozga bila jača. Zanimljivo je da se centar za ljubomoru nalazi u istom delu mozga gde je i centar za osećaj bola. Naučnici smatraju da je to objašnjenje zašto snažna ljubomora kod ljudi izaziva fizički bol.
"Ako budemo bolje razumeli mehanizam ljubomore, moći ćemo da pomognemo ljudima kada budu dolazili na psihološko savetovanje", izjavio je dr Takahaši iz japanskog Nacionalnog instituta za radiologiju. Otkriće japanskih naučnika objavljeno je u februarskom broju naučnog časopisa "Science".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar