CubicEye i trodimenzionalni pogled na Internet

Jedna od najvećih atrakcija na nedavno održanom prolećnom informatičkom sajmu Comdex u Čikagu je svakako bio CubicEye, web čitač sa trodimenzionalnim interfejsom. Proizvod je kompanije 2ce i zapravo predstavlja dodatak za Microsoft Internet Explorer, radi u prvom planu i čini “3D navigaciju” standardnim načinom krstarenja Mrežom, a istovremeno i iskustvom posle kog više nećete želeti da se vratite “običnom” Explorer-u.

CubicEye Free će uskoro biti moguće besplatno preuzeti sa Interneta. To je osnovna verzija čitača koja će raspolagati samo osnovnim funkcijama, dok će CubicEye Plus, potpuna verzija, koštati 20 dolara i biti dostupna na tržištu od maja.

3D navigacija, na prvi pogled, deluje kao prilično suluda ideja, ali, u stvari, predstavlja vrlo zgodan način da korisnik odjednom vidi više web strana.

Cubic Eye, naime, ima sučelje koje izgleda kao unutrašnjost kocke, čiji su zidovi zapravo prozori, odnosno paneli na kojima se prikazuju različite stranice. Kocku je, naravno, moguće rotirati tako da bilo koja od strana može postati glavni panel (koji vidite frontalno), pri čemu se cela kocka okreće u sofisticiranoj 3D animaciji.

Oduševljenje nastupa onog trenutka kad otkrijete da se svaki zid može pretvoriti u novu kocku, što znači da na ovaj način možete produbljivati prostor i “skockavati” web stranice do u beskraj. Na taj se način dobija quake-oliki 3D svet koji, zapravo, predstavlja niz tunela po čijim su zidovima izlepljene web stranice.

Ovakvom načinu pregledanja Interneta zanimljivost se nikako ne može odreći, a mora mu se priznati i funkcionalnost (kada se naviknete), jer je moguće pregledati više strana odjednom. Ipak, “čarolija” nije baš tako mali zalogaj za kompjuter vlasnika, pošto zahteva minimalno 16 MB memorije na grafičkoj kartici.

2ce planira da u skorijoj budućnosti, pored verzije za PC, razvije i verziju za Palm. Za jesen je najavljen sličan dodatak za Windows koji će funkcionisati u svim aplikacijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.