DELL nastavlja sa nižim cenama

Dobra vest za kupce, a loša za proizvođače kućnih kompjutera. Američki gigant na ovom polju, Dell Computer Corp, poznat po kvalitetnim ali relativno skupim računarima, nastavlja da agresivno primenjuje novu poslovnu strategiju niskih cena, koja za sada, kažu u kompaniji, daje dobre rezultate.

Dell bi ovime mogao da ugrozi Compaq Computer na mestu najvećeg svetskog snabdevača PC konfiguracija, a manje firme i da potpuno uništi. Pored toga, Dell grabi sve veći deo kolača i na polju servera i drugog poslovnog hardvera. Iako su analitičari predviđali da će nova strategija biti kratkog veka, uprava Dell-a je 19. februara objavila da nastavlja u istom stilu. Dell-ova prednost u odnosu na direktne konkurente, kao što su Compaq i Hewlett-Packard, je u tome što se manje oslanjaju na maloprodajnu mrežu, te u trenutcima ubrzanog pada cena komponenti ostaju sa manje zaliha i brže sklapaju konfiguracije sa novim, jeftinijim komponentama.

Na novu strategiju Teksašani su bili prinuđeni zbog opšteg pada prodaje PC-ja i ekonomskog zastoja. Pored nižih cena, kompanija je reagovala i otpuštanjem 1.700 radnika, oko 4% od ukupnog broja zaposlenih, a na otpremnine i konsolidaciju firme potrošiće 105 miliona dolara.

Konkurencija za sada nema pravi odgovor na Dell-ov smeli potez, a po svemu sudeći, jedini mogući odgovor je – da i oni snize cene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.