Dell pita korisnike da li više vole Intel ili AMD

Američki gigant Dell Computer je jedini od ključnih proizvođača i distributera personalnih računara u SAD koji se u svojoj ponudi tvrdokorno drži isključivo Intel-ovih procesora. Međutim, istraživanje nedavno objavljeno na web sajtu ove kompanije svedoče da su, možda, i u Dell-u počeli da duvaju novi vetrovi.

U istraživanju (eksplicitnog! i vrlo sugestivnog) naziva “Intel ili AMD” Dell svoje korisnike pita za mišljenje u vezi sa procesorima koje proizvode Intel i njegovi suparnici Advanced Micro Devices (AMD) i Motorola. Dell kroz istraživanje nastoji da utvrdi koji procesor korisnici najviše žele – da li je to Intel Celeron, Pentium III ili Pentium 4, AMD Athlon ili Duron ili, pak, Motorola PowerPC. Istraživanje je, u suštini, usredsređeno na to da korisnici za ove procesore (kroz razna poređenja, tj. izbore između dve opcije) daju svoju procenu odnosa cena/kvalitet za svaki od njih, a kompaniju još interesuje i šta korisnici misle o raznim parametrima relevantnim za performanse i kvalitet korišćenja ovih procesora, kao što su brzina, cena, pouzdanost, vrednost i sl.

Tako jedno od pitanja, primera radi, glasi: “Pretpostavimo da želite da kupite nov stoni računar za kuću. Pretpostavimo, takođe, da su dva računara koja imate u vidu istovetna, izuzev jednog detalja: jedan ima procesor Intel Pentium III na 1GHz i košta 1099 dolara, dok drugi ima AMD Athlon na 1 GHz i košta 1049. Koji biste radije kupili?”.

Dell je jedini od velikih američkih proizvođača računara koji je sve do danas održao skepticizam prema AMD-ovoj paleti proizvoda. On, ujedno, drži i najveći udeo u tržištu serverâ i personalnih računara u Sjedinjenim Državama. Ostali veliki proizvođači, kao što su IBM, Compaq Computer, Hewlett-Packard ili Gateway, nude i Intel i AMD varijantu.

Ovo istraživanje se nalazi na adresi http://www.dell.com/html/us/segments/dhs/intel_amd_survey.htm. Do njega ne vodi ni jedan link sa matične strane, već se tamo stiže samo direktno putem ovog linka, koji je Dell e-poštom distribuirao svojim korisnicima.

Kompanija još navodi da nije predviđeno da rezultati istraživanja budu predstavljeni javnosti, a posebno naglašava da je to samo jedno od njegovih brojnih ispitivanja javnog mnjenja, te da ga ni u kom slučaju ne treba tumačiti kao nagoveštaj promene poslovne politike… I zaista, šta bi uopšte u tom upitniku bilo kome moglo da pobudi takvu sumnju?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.