Dell XPS M1730 – laptop za igrače

Ponekad čoveku dođe da zaboravi na cenu, isplativost, kao i ostale slične trice i da jednostavno uzme ono najbolje što se na tržištu nudi. Ovaj put reč je o Delovom prenosnom računaru XPS M1730, koji nije nov, ali je još uvek jedan od najopremljenijih prenosnih računara na tržištu, a Del ga neprekidno nadograđuje. Kada je reč o ovom računaru, prvo treba napomenuti da je on namenjen skoro isključivo onima koji žele da se na njemu igraju. Naravno, ako želite da imate ono najbolje, a niste igrač, nećete pogrešiti, ali čini se da je za poslovnu primenu ova Delova "zver" jednostavno prejaka, a bogami i preteška. Sam pogled na napajanje, koje je svojim dimenzijama i masom sličnije napajanjima stonih računara, biće dovoljan da shvatite da od nekakve prenosivosti gotovo da nema ništa.
Dizajn kućišta takođe je orijentisan prema mladima i ljubiteljima igara, ali čini se da je kod nekih varijanti ovog računara malo previše "šaren" za mašinu koja se u njemu krije. Iako sami materijali nisu nekvalitetni, šarena spoljašnjost s neravnomernim svetlima i višebojnom plastikom uspeva da ostavi jeftin utisak. Tastatura je dobra, mada nekome može zasmetati činjenica da je kućište prilično debelo. Što se tiče priključaka, ovo je definitivno jedan od najopremljenijih prenosnih računara: DVI, S-Video, USB, Firewire, čitač kartica, 3 USB porta; nedostaje jedino HDMI, što je sigurno propust, ali s obzirom na to da drugi prenosni računari nisu ni blizu po opremljenosti, ovo mu se ne može uzeti za zlo.
Pomenuti nedostaci uglavnom postaju nebitni kada ga uključite i shvatite da radite na prenosnom računaru koji je moćniji od svih stonih računara na kojima ste radili. Zaista je neverovatno šta je sve Del uspeo da strpa u ovaj prenosni računar. Čak i ako vas ne impresionira Intelov procesor Core 2 Extreme X7900, 4 GB ugrađene DDR2 memorije, dve grafičke karte NVIDIA GeForece 8700M GT u SLI režimu rada, ono što sledi sigurno hoće. Kao prvo, tu su dva hard diska na 7.200 obrtaja koji rade u RAID 0 polju. Zatim, tu je Blu-ray čitač, a šlag na tortu je Ageia Physx kartica za računanje fizike u igrama, koju verovatno nećete naći ni u najboljim stonim konfiguracijama. Na kraju, tu je i 1 GB ugrađene Flash memorije. Uz sve to, kao najbizarniji podatak, neka posluži i ovo: postoji i još jača konfiguracija, s bržim procesorom i grafičkim kartama.
XPS M1730 krije još neka iznenađenja. Tu je, na primer, zvuk koji proizvode ugrađeni zvučnici, među najboljima koji se može čuti na prenosnim računarima. Moglo bi se očekivati više buke, zbog gomile ugrađenih ventilatora, ali M1730 je iznenađujuće tih. S njim dobijate i gomilu dodatne opreme, između ostalog i ogroman i vrlo kvalitetan ranac, kao i solidne stereo Bluetooth slušalice. XPS M1730 nije bez mana, ali ako možete da pređete preko njih i preko njegove cene, imaćete verovatno najopremljeniji i najmoćniji prenosni računar koji možete da kupite.
Specifikacija računara Dell XPS M1730:

  • CPU: Intel Core 2 Extreme X7900 (2.8 GHz, 800 MHz, 4 MB L2 cache)
  • Monitor: 17.0" UltraSharp WUXGA (1920×1200) TFT
  • RAM: 4 GB 667 MHz Dual Channel DDR2 SDRAM [2×2048]
  • Grafika: dve 256 MB NVIDIA GeForce Go 8700M GT u SLI režimu rada
  • Hard disk: 400 GB (7200rpm) SATA RAID 0 Stripe (2×200 GB)
  • Optički disk: Blu-ray Disc DVD+/-RW
  • Zvuk: zvučnici Dell A525 sa subwoofer-om
  • Masa: 4,8 kg
  • Cena: oko 5.000 evra

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.