U trendu

Delphi – Korišćenje TCoolbar-a

Načinite da vaša aplikacija poseduje „cool“ interfejs sa Delphi-jevom TCoolbar kontrolom. Ova kontrola je kao toolbar, samo što na nju možete da postavite bilo šta. Sve moderne Windows aplikacije poseduju višestruke toolbar-ove. Na primer, Internet Explorer, MS Word, svi koriste ovja prilaz razvoju interfejsa. U ovom tekstu ćemo se baviti CoolBar komponentom Delphi-ja, kontejnerom komponenti koja može da sadrži druge komponente, ako npr. toolbar-ove, combo box-ove i sl.

TCoolBar je novi tip TToolBar-a. TCoolBar komponenta je kontrola-kontejner koja najčešće sadrži dve ili više TCoolBand-a koji mogu biti promenljive veličine i promenljivog mesta smeštaja (od strane korisnika). CoolBand je region unutar kontrole koji može da sadrži druge kontrole, uglavnom toolbar-ove, edit box-ove, combo box-ove i animacije.

Kreiranje coolbar-a je jednostavno: samo ubacite CoolBar komponentu sa VCL palete na formu. Podešavanja CoolBar komponente možemo izvršiti na više načina (uglavnom preko osobina): Align – po default-u Coolbar poravnavanje je vrh prozora, Bitmap – koristi se za ubacivanje pozadine CoolBar-a i to bitmap slike; FixedOrder – osobina koja određuje da li korisnici mogu da vrše pregupisanje kontrola.

Coolbar je u osnovi kolekcija TCoolBand objekata. Da bi dodali CoolBand-ove CoolBar-u pozvaćemo Coolbar Bands Editor, klikoma na ellips uz CoolBar-Band osobinu. Drugi način je da smestite određenu komponentu ili više njih sa VCL palete direkno na CoolBar, na ovaj način se automatski kreiraju novi band-ovi koji drže kontrole. I treći način je da postavite komponentu direktno na formu, a da zatim preko CoolBar Bands Editor-a dodelite tu kontrolu nekom CoolBand-u.

Tipična komponenta koja se koristi na CoolBar-u je Toolbar, koji je u osnovi panel sa pregrštom dugmića na njemu. Da bi dodali Toolbar komponentu (Win32 paleta) jednostavno spustite kontrolu na Coolbar. Nakon toga dodajte jedno ili više dugmadi na toolbar i dalje radite sa toolbar-om kao što ste i navikli.

Najinteresantnija osobina CoolBar komponente je da zapravo može da sadrži bilo koju komponentu, za razliku od klasičnog toolbar-a koji može da sadrži samo dugmad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.