U trendu

Desktop računari postaju prošlost

Mobilni uređaji će preteći desktop računare i postaće ključno sredstvo za internet oglašavanje u 2017. godini, godinu dana pre nego što je ranije prognoziranog, predviđa marketinška kompanija Zenit (Zenith).

Oglašivači širom sveta će, prema istraživanju ove kompanije, potrošiti  u 2017. godini 99,3 milijarde dolara na internet oglašavanje putem mobilnih uređaja u odnosu na 97,4 milijarde dolara koliko će potrošiti za oglašavanje putem desktop računara, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu kompanije ZenitOptima.

„U decembru smo predviđali da će internet oglašavanje putem mobilnih uređaja u 2018. godini preteći reklamiranje putem desktop računara, ali je ubrzani razvoj tržišta mobilnog advertajzinga uticao na to da ovu pretpostavku pomerimo godinu dana unapred“, objašnjavaju iz Zenita.

Oglašavanje putem mobilnih uređaja, kako poručuju, raste neverovatnom brzinom, pa je tako u 2015. godini ono skočilo za 95 odsto.

„Za 2016. godinu prognoziramo rast od 46 odsto, nakon čega će uslediti povećanje  od po 29 odsto u 2017. i 2018. godini“, navodi se u istraživanju, i dodaje da su mobilni uređaji već postali primarno sredstvo za pristup internetu.

„Oglašavanje putem desktop računara je u 2014. godini doživelo vrhunac od 98,9 milijardi dolara, da bi 2015. godine palo za 0,2 odsto na 98,7 milijardi dolara, jer su oglašivači prebacili budžet na mobilno oglašavanje“, navode iz Zenita.

„Sada očekujemo da će oglašavanje putem desktop računara nastaviti da opada u ostatku prognoziranog perioda, odnosno za 0,9 odsto u 2016. godini, za 0,4 odsto u 2017. godini i za 6,0 odsto u 2018. godini. Predviđamo da će troškovi za oglašavanje putem računara iznositi 91,5 milijardi dolara u 2018. godini, i da će takva vrsta oglašavanja činiti 42 odsto celokupnog internet oglašavanja, dok će udeo oglašavanja putem mobilnog uređaja biti 58 odsto“, dodaje Zenit.

Globalni troškovi na internet oglašavanje će ove godine porasti za 4,1 odsto, na 537 milijardi dolara, što je ipak blago niže u odnosu na prognozirani rast iz marta od 4,6 odsto.

„Glavni razlog obaranja prognoze jesu recesija i devalvacija valuta koje trenutno pogađaju ključna tržišta u Latinskoj Americi“, saopštila je marketinška kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar