U trendu

Dirižabli umesto satelita

Iz Velike Britanije stiže nam jedna veoma zanimljiva vest. Naime, u narednih pet godina moglo bi da se dogodi da veliki cepelini na visinama od 12 do 60 kilometara nadmorske visine (dakle, u stratosferi) zamene satelite u pružanju usluga mobilne teleofonije i Interneta. Ova bespilotna plovila održavala bi svoj položaj pomoću propelera gonjenih sunčevom energijom.

Mark Higins, pronalazač iz Meteorološkog ureda Velike Britanije, kaže: „To će, u suštini, biti veliki cepelini na solarni pogon koji će lebdeti u stratosferi, kilometrima iznad naših glava“, a (finansijsku) poentu celog projekta objašnjava ovako: „Korist za telefonske kompanije biće u tome što će njihovi troškovi biti samo delić novca potrebnog za slanje satelita u svemir.“

Ipak, brojna ograničenja stoje na putu ove, po mnogo čemu utopističke ideje. Iako je potrebna teleokomunikaciona tehnologija već proverena, ograničenja sunčeve energije i još uvek nedovoljno razumevanje vremenskih prilika u stratosferi otežavaju usavršavanje ove ideje. Meteorološki ured stoga sarađuje sa dvojicom Britanaca, koji će ovog leta pokušati da podignu gigantski balon ispunjen helijumom do samog ruba svemira na visinu od 40.000 metara.

Tokom ovog neobičnog lêta trebalo bi da budu obavljena meteorološka ispitivanja koja bi unapredila tehniku prognoze vremena na velikim visinama i time omogućila brži razvoj komercijalnih telekomunikacionih balona.

Higins tvrdi da bi prvi uređaji ovog tipa mogli biti postavljeni već za pet godina iznad gradova u blizini žarkog pojasa, kao što su, recimo, Singapur i Los Anđeles, pošto su vremenski uslovi u stratosferi iznad njih relativno blagi i lakše se mogu predvideti, tako da su mogućnosti za neprijatna iznenađenja svedene na minimum.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike