U trendu

Do masovne epidemije doći će 2004. godine

Konstatacija iz naslova postaće stvarnost ukoliko se ne posveti pažnja zaštiti mobilnih telefona od virusa. Telefoni nove generacije, priključeni na Internet, sigurno su sledeća meta pisaca virusa, koji su i sami svesni toga da su korisnici mobilne telefonije idealne žrtve. Za razliku od prvih virusa, koji su napadali kućne kompjutere i koji su se uglavnom širili preko flopi disketa u vreme kada Internet nije bio u masovnoj upotrebi, mobilna telefonija već poseduje strukturu idealnu za širenje zloćudnih kodova. Zahvaljujući tome, smatraju mnogi analitičari, već prvi virus mogao bi da izazove ogromnu štetu pogađajući za samo tri dana 30% korisnika. Takav napad, predviđa se, mogao bi da usledi krajem 2004. godine.

Zbog toga najveći japanski operater – NTT DoCoMo, i kompanija Network Associates predlažu upotrebu jedinstvenog antivirusnog softvera u svim mrežama, kao standardizovanog rešenja koje će sprečiti masovne infekcije. Na takvom softveru ove dve kompanije rade već dve godine, u saradnji sa zasad nepoznatim brojem operatera širom sveta. Da li će standard biti prihvaćen, zavisiće i od drugih antivirusnih firmi, koje bi sigurno želele svoj deo kolača na ogromnom, još uvek neiskorišćenom tržištu. Pojedinačna rešenja u vidu antivirusnih programa različitih proizvođača još uvek ne postoje, jer ni sami mobilni telefoni i džepni računari u ovom trenutku nemaju prevelike memorijske kapacitete spremne da pohrane desetine hiljada virusnih „potpisa“, na osnovu kojih se vrši čišćenje od virusa.

Idealno rešenje, barem dok memorijski kapaciteti ne postanu dovoljni, jeste softver instaliran na serveru operatora koji bi kontrolisao sadržaje koji se prenose mrežom. Kakva je tačno zamisao dveju pomenutih kompanija – još uvek nije poznato, ali bi standardizovano rešenje sigurno značilo bolju zaštitu korisnika. Ako bi bilo prihvaćeno rešenje koje nude NTT DoCoMo i Network Associates, ostale antivirusne kompanije morale bi da se odreknu pravljenja i prodaje svog softvera namenjenog mobilnim mrežama; njihovo tržište bili bi operatori, kojima bi nudili neka specifična rešenja, a ne krajnji korisnici, kao što je to slučaj kada je reč o kompjuterskim virusima i zaštiti od njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.