Dreamweaver – Paleta Assets

Nova, četvrta po redu verzija najpopularnijeg web alata „Dreamweaver“, dolazi sa dosta novina. Jedna od njih je i paleta „Assets“ (engl. stvari, imovina), koja se nalazi u paru sa paletom „Reference“ (odličan HTML priručnik). Paleta se poziva prečicom „F11“ ili menijem „Window> Assets“. Osnovna namena ove palete je pomoć pri organizaciji i upravljanju raznim elementima koji ulaze u sastav jedne HTML stranice, a nisu sami HTML tagovi. Vrste elemenata koje podržava ova paleta su:

  • Slike, fotografije, crteži
  • Boje, kolorna paleta
  • Linkovi
  • Flash animacije
  • Shockwave animacije
  • MPEG i QuickTime filmovi
  • Programski skriptovi, šabloni

Paletu „Assets“ možete da koristite na dva različita načina: kao listu stavki (slika, linkova…) prema kojima ćete imati mnogo lakši i brži pristup, ili kao način za bolju organizaciju stavki koje najčešće koristite i to preko „Favorites“ liste. Kada otvorite vaš stari sajt u novom „Dreamweaver“-u, panel „Assets“ će automatski da ubaci sve elemente sajta u „Site“ listu, a lista „Favorites“ će biti prazna tako da ćete tu listu ručno dopunjavati. Panel dopušta dve vrste pogleda: „Site“ listu – koja prikazuje sve elemente i „Favorites“ listu – koja prikazuje samo one elemete koje ste vi izabrali. Pri tome su obe liste podeljene u određene kategorije elemenata, kojima se pristupa klikom na odgovarajuće dugme na levoj strani panela.

Kada koristite ovaj panel, prvi put će se učitati svi elementi koji su referencirani sajtom, a kasnije kada u foldere sajta budete dodavali nove elemete (slike, Flash animacije…) biće potrebno da listu „osvežite“ preko klika na dugme „Refresh Site List“. Kada su u listu učitani svi elementi, dodavanje bilo kog elementa određenoj stranici je vrlo lako – putem „Drag „n“ Drop“ operacije. Znači prvo u panelu „Assets“ izaberete kategoriju elementa, pronađete željeni element i jednostavno ga zatim prevučete u stranicu, na određeno mesto. Drugi način je da takođe u panelu izaberete element, pa kliknete na određeno mesto na web stranici i zatim kliknete na dugme „Insert“, koje se nalazi u donjem levom uglu panela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.