Dressing smartly: šta je to?

„Pametno oblačenje“ (dressing smartly) jeste nova kovanica koja označava spajanje mode i savremenih tehnologija, koncept koji zagovara sve više velikih i popularnih kompanija. Nešto što danas deluje pomalo futuristički bi, već u najbližoj budućnosti, moglo da postane „mainstream“, široko prihvaćen stil u oblačenju. Jedna od poznatih marki koja je objavila da kreće sa ovakvim programom je i „Levis““, tako da bi vrlo brzo mogli da očekujemo pojavu tehno-džinsa. Pa o čemu se tu tačno radi?

Jednostavno, govorimo o odeći u koju su ugrađeni uređaji kao što su tastatura, procesor, mobilni telefon, modem, slušalice i sve što vam padne na pamet. Do skora je taj koncept izgledao pomalo smešno, ali britanska kompanija Elektex je nedavno tržištu predstavila izum sa kojim je tehno-odeća postala koncept koji je lako razviti, a da, pritom, ono što ljudi nose ne izgleda ružno ili smešno.

Elektex je patentirao postupak kojim se delovi uređaja i žice koje oni koristi „implantiraju“ u tkaninu, odnosnu tkanje je sastavljeno i od vlakana i žica. Na taj način uređaji postaju manje primetni i uočljivi, manji i usklađeni sa tkaninom čiji su sastavni deo. I ne samo to: umesto čvrstih struktura, ovde susrećemo mogućnost da jedan uređaj bude elastičan i savitljiv kao i tkanina sa kojom se prepliće. Prvi proizvod ovakve vrste je tastatura kakvu vidite na slici i koja može da postane dao jedne jakne i kojoj neće smetati da bude presavijena zajedno sa njom. Naravno, moguće je i da tastatura bude zaseban deo koji se posle korišćena sklopi ili savije u rolnu. Portabl tastature za Palm računare su probale da reše problem prenosivosti, ali su ostale čvrste i sa premalim dugmićima koje je jako teško „pogoditi“. Novi proizvod ima standardnu, normalnu veličinu i zato je mnogo lakši za upotrebu.

Britanska kompanija najavljuje da će njen sledeći proizvod biti „savitljivi“ mobilni telefon, koji će na isti način moći da se ugradi u tkaninu ili nosi kao zaseban „modni detalj“. Interesovanje za ovakav koncept je, prema rečima zvaničnika kompanije, ogromno, tako da su inovativni Britanci preplavljeni porudžbinama za tastaturu. Oni ističu da uopšte nije bitno kakva je vrsta tkanine u pitanju i da ovakva tastatura može da bude od džinsa, somota, bilo čega. Ovaj proizvod će se naći u prodaji početkom 2001, a kompanija najavljuje i „pametne“ pantalone i tkanine kojima se prevlače automobilska sedišta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.