U trendu

Eudora 5.0

Kompanija Qualcomm Inc. je krajem septembra predstavila najnoviju verziju Eudora email-klijenta. Aktuelno „izdanje“ nosi oznaku 5.0 i umnogome se razlikuje od ostalih komercijalnih proizvoda iste vrste.

Osobina koja će, sigurno, privući najviše pažnje korisnika je Eudora Sharing Protocol, odnosno mogućnost deljenja fajlova između manjih grupa prijatelja i saradnika. Sve što treba da uradite je da odredite folder na hard-disku koji će se deliti, a zatim da unesete email-adrese osoba kojima će biti dozvoljen pristup. Svaki put kada neko iz grupe izmeni ili doda podatke u nekom od fajlova, kod svih se automatski vrši ažuriranje. Novu mogućnost mogu da koriste samo učesnici koji imaju Eudoru 5.0, mada su grupe za deljenje otvorene i za korisnike koji ovaj program ne koriste. U tom slučaju oni će moći da pristupaju deljenom folderu, ali se kod njih podaci neće automatski ažurirati.

Još jedna interesantna mogućnost krasi novi klijent-program, a zove se Called Mood Watch. U pitanju je mogućnost skeniranja poruka koje se šalju ili primaju, a cilj procesa je otkrivanje ružnih, uvredljivih i bezobraznih reči. Svaka se poruka, u kojoj je otkriven problematičan jezik, duhovito rangira ikonicama u vidu crvenih, ljutih papričica, kojih može da bude najviše tri. Kada vi sami šaljete poruku, Eudora će vas, takođe, upozoriti na bezobrazno izražavanje, ali neće i sprečiti slanje poruke. Na vama je da izaberete da li ćete ostaviti ili isključiti ovu mogućnost.

Krajem ovog meseca, Quallcomm kompanija najavljuje i obogaćivanje ovog softvera mogućnošću povezivanja sa prenosivim računarima koji rade pod Palm operativnim sistemom. Paket Eudora 5.0 možete dobiti u tri varijante:

  • plaćena, koja košta 39,95 dolara
  • sponzorisana, koja ima sve osobine kao i gore navedena, ali je „opterećena“ reklamama i
  • besplatna, koja ne poseduje sve mogućnosti ovog email-klijenta.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.