Evo kako možete pogledati nečiji Instagram Story, a da ta osoba ne vidi vaše ime na popisu

Neke osobe imaju zaključane profile na Instagramu, ali i storyje na kojima se može videti ko ih je pregledao, što je prepreka onima koje zanima njihov sadržaj, a ne mogu da ga vide, ali postoji nekoliko trikova kako sačuvati anonimnost, a istovremeno proveriti ono što vas zanima.

Godine 2019. BuzzFeed je čitaocima predložio jednostavan način pregledavanja privatnih objava. „Sve što vam je potrebno jeste osnovno razumevanje HTML-a i internet pretraživač“, napisali su tada.

Korisnik koji već prati određeni profil jednostavno može pregledati slike i videozapise koji se učitavaju na stranici te zatim izvući njihov „javni URL“. Taj „javni URL“ onda može deliti s osobama koje nisu na Instagramu ili ne prate privatnog korisnika koji je objavio te fotografije.

„To je kao da neko uzme screenshot objave privatnog korisnika i podeli je s drugom osobom, međutim to ne znači da se može pristupiti privatnom profilu“, objasnili su za BuzzFeed s Fejsbuka. Taj trik ne uspeva baš uvek.

Kako videti fotografije osobe koja ima zaključan Instagram profil?

Na Guglu možete pronaći neke objave vezane uz privatan Instagram profil koji vas zanima tako što ćete u pretraživanje kopirati naziv tog profila, odnosno korisničko ime te osobe i onda kliknuti na Image Search, odnosno pretraživanje po slikama. Postoje velike šanse da će vam se pojaviti neke od fotografija te osobe.

Moguće je da ćete naići na tagovane fotografije te osobe na nekim javnim korisničkim profilima, ali i da je osoba objavljivala neke fotografije koje ima na Instagramu na svojim drugim profilima na društvenim mrežama poput Flickra, Tumblra ili čak Fejsbuka.

Anonimno gledanje Instagram storyja

Društvenim mrežama se širi informacija da je moguće pogledati Instagram storyje korisnika, a da na listi onih koji su ga pregledali ne piše vaše ime. Za ovaj oblik ‘praćenja’ mnogi koriste stranice kao što je na primer Inflact.

Kada posetite ovu stranicu, kliknite na Tools > Profiles > Stories Viewer, a zatim u polju za pretragu unesite korisničko ime „žrtve“ vašeg istraživanja, uz prefiks „@“. Nakon toga Inflact će vam prikazati traženi Story (ili objave), a vi ćete ostati anonimni. Čak će vam biti ponuđeno da preuzmete fotografije na svoj uređaj.

Pri korišćenju ove stranice nije se potrebno ni ulogovati. Jedino zaključani profili nisu izloženi ovakvom pregledavanju, dok onima koji jesu, vaš će pregled biti prikazan pod korisničkim imenom Viewer for Instagram. Važno je napomenuti da nikada ne možete biti sigurni hoće li Instagramova ažuriranja ukinuti anonimnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.