Excel 2002 – Oporavak i bezbednost dokumenata

Microsoft je dosta vremena utrošio na zaštitu dokumenata od slučajnih, i eventualnih „padova“ Excel-a, koji mogu da se dese iz raznih razloga. Nova alatka na ovom polju zove se „AutoRecover„, a namena joj je snimanje informacija za (eventualni) oporavak dokumenata, i to snimanje svih otvorenih radnih sveski. Podrazumevano je da se snimanje ovih informacija vrši na svakih 10 minuta, ali i to se može promeniti. Izaberite meni „Tools> Options“ i pređite na karticu „Save“, ovde možete i ukloniti ovu opciju poništavanjem polja za potvrdu, a ako ćete je zadržati, u produžetku unesite interval (u minutama – od 1 minute do 2 sata) snimanja. U polju ispod možete odrediti i lokaciju snimanja ovih informacija na disk.

Kada budete restartovali Excel, nakon pada sistema ili samo Excel-a, dočekaće vas task pane Document Recovery, koji sadrži listu oporavljenih fajlova uz pomoć opcije AutoRecover. Ovaj task pane omogućava korisniku da izabere verziju dokumenta koju će koristiti nakon „pada“ sistema. Možete birati između tri verzije: prva verzija je originalni dokument, druga verzija je verzija koja je snimljena pre „pada“ i treća verzija je AutoRecover verzija.

Excel 2002 sada u sebi poseduje i novu Office-ovu mogućnost – Safe Mode. Sve Office aplikacije koje „padnu“ pri startup-u biće sledeći put pokrenute u Safe Mode-u. Ova opcija je vrlo slična Safe Mode-u Windows-a, kada ovaj „padne“. U Safe Mode-u Excel će pokušati da otkrije uzrok „pada“, i pokušaće da taj uzrok otkloni. Kada detektuje eventualni problem, prikazaće poruku koja opisuje prirodu problema, a zatim vam nudi da otkloni problem ili da redovno startuje Excel. Da napomenemo još i to da i „ručno“ možete podići Excel u Safe Mode-u tako što dodate „/safe“ u komandnu liniju, ili držeći taster „Ctrl“ pri startovanju Excel-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.