Excel – Praćenje sportskih rezultata

Microsoft Excel može da se pokaže i kao odličan alat za praćenje sportskih takmičenja. Videćemo u ovom prilogu kako da iskoristimo Excel-ove ćelije i formule, za praćenje rezultata, recimo skijaškog takmičenja. Pratićemo fiktivno takmičenje po vremenskim rezultatima iz tri pokušaja, pa ćemo izbaciti jedno najsporije vreme, i na osnovu toga ćemo izvršiti rangiranje takmičara (rangiranje može biti po najbržim ili najsporijim vremenima).

Prvo ćemo kreirati tabelu sa imenima takmičara, i još nekoliko kolona za vremenima i rangom. Pokrenite Excel i idite u ćeliju „A3„, te ukucajte ime prvog takmičara, u ćelije ispod prethodno navedene, unesite i ostale takmičare (kao na slici). Zatim, idemo u ćeliju „B3“ i ukucamo „1. trka„,te u naredne dve ćelije (levo od B3) unesemo: „2. trka“ i „3. trka„. U ove ćelije možete uneti i druge nazive, sve u zavisnosti od toga koji sport pratite. U kolonu pored prethodnih, unesite „2 najbrze„, pa „Rang„, i „Imena„. Sada imamo osnovnu strukturu tabele.

Kada smo definisali tabelu, formatiraćemo njene delove koji će sadržati podatke o vremenu. Selektujte sve ćelije ispod naslova koji u sebi imaju reč „trka„, i to sve do poslednjeg takmičara u listi. Kliknite desnim tasterom, i iz priručnog menija izaberite „Format Cells“. U novom dijalogu, u listi „Category“ izaberite „Custom“ i u polje „Type“ unesite sledeći izraz „[mm]:ss,00“, na kraju kliknite na OK. Ovim smo podesili da format ćelija bude „minuti:sekunde:stotinke“. Kliknite u prvu ćeliju, i unesite vrednost „00:45:10,21“, što znači: 45 minuta, 10 sekundi i 21 stotinka. Unesite podatke i za ostale takmičare, i to u sve tri trke.

Sada dolazimo na formule, ne treba da se uplašite, pošto ni jedna nije komplikovana. Prvo ćemo obraditi formulu koja će nam kao rezultat vratiti dva najbrža vremena (od tri):

  • Kliknite u prvu ćeliju ispod naslova „2 najbrze“ i unesite početak formule „=sum(„.
  • Pokazivačem miša obeležite (selektujte) ćelije sa tri rezultata vezana za prvog takmičara, te zatvorite zagradu „)„.
  • Unesite znak minus (-), pa početak naredne funkcije „max(„.
  • Ponovo mišem obeležite (selektujte) ćelije sa tri rezultata vezana za prvog takmičara.
  • Na kraju pritisnite „Enter“.
Ova formula zapravo sumira sva tri rezultata, i od tog rezultata oduzima jednu maksimalnu vrednost (najveća vrednost – najsporije vreme). Kada smo to uradili za prvog takmičara, dovoljno je da iskopiramo formulu i u sve niže ćelije (putem „copy-paste“, ili putem ručice za filovanje – fill handle).

Na osnovu prethodne kolone izvršićemo rangiranje takmičara po najboljim vremenima. Kliknite u prvu ćeliju ispod naslova „Rang“:

  • Kliknite na dugme „Paste Function“ na osnovnoj paleti.
  • Pojaviće vam se dijalog u kome treba da izaberete, kategoriju funkcija „Statistical“ i funkciju „RANK„.
  • Kliknite na „OK“.
Pojaviće se novi dijalog prozor. U polje „Number“ unosimo ćeliju sa rezultatom prvog takmičara (na slici E3). Zatim u polje „Reference“ unosimo referencu rezultata svih takmičara (na slici E3:E6). Funkcija „RANK“ upoređuje podatak iz polja „Number“ i upoređuje sa svim podacima navedenim u polju „Reference„, i vrši rangiranje. Rangiranje može da bude rastuće (1) ili opadajuće (0), što unosimo u poslednje polje „Order“ (jedinicu ili nulu). Ostaje nam samo da istu formulu iskopiramo u sve ćelije naniže, do poslednjeg takmičara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.