Excel – Vidljivost svih radnih listova

Kartice, jezičci (engl. tabs) koji se nalaze u dnu radnog prostora Excela a označavaju pojedine radne listove i omogućavaju pristup istim, predstavljaju navigaciono rešenje koje se nametnulo i mnogim drugim aplikacijama. Čak se ovakvo rešenje primenjuje i kao navigaciono sredstvo na mnogim web sajtovima, u stvari, gde god je potreban organizovan i jasan pristup mnoštvu informacija.

Sve do nove verzije Excela, verzije 2002 ili XP, nije se mnogo davalo na mogućnosti uređenja ovih navigacionih kartica. Sa novom verzijom dolazi i mogućnost bojenja pojedinih kartica radnih listova radi lakše navigacije (vidi sliku). Za bojenje pojedinačne kartice, kliknite desnim tasterom iznad kartice i izaberite opciju Tab Color, te u poznatom dijalogu izaberite željenu boju i kliknite Ok.

Kod podrazumevanog podešavanja prikaza ovih jezičaka odjednom se prikazuju prve tri kartice, a kako dodajete nove radne listove, nadalje se ređaju nove kartice. Kada se poveća broj kartica i prevaziđe mogućnost prikaza svih kartica, određeni broj nestaje sa radne površine i tada na scenu stupaju navigacioni tasteri koji se nalaze sa leve strane kartica – jezičaka.

Kada imate veliki broj radnih listova, npr. kod upotrebe Excela u složenim ekonomskim proračunima, da biste se kretali kroz radne listove, moraćete non-stop da scrollujete kartice levo-desno kako biste svakoj pristupili.

Međutim, malo je poznato da ove kartice mogu da se prikažu u više od jednog reda. Kada jednostavno kliknete desnim tasterom iznad prostora dugmeta za navigaciju, dobićete listing prvih petnaest radnih listova.

Ukoliko ih imate više, da biste izlistali i ostale, moraćete da izaberete opciju More Sheets…. Ovim će vam se otvoriti dijalog prozor Activate sa uređenim spiskom svih radnih listova (kao na slici). Ovako ćete mnogo brže pristupati radnim listovima – kliknete na naziv radnog lista, i zatim OK.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.