Forum naprednih tehnologija otvoren u Nišu

Godišnji Forum naprednih tehnologija na kojem Niš predstavlja svoj potencijal, počeo je danas i trajaće do četvrtka, 8. novembra.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na tom skupu u Oficirskom domu podsetio da je cilj Foruma da Niš, nekadašnji centar elektronike, postane savremen i moćan regionalni centar naprednih tehnologija.

Ideja je da se okupe „nosioci aktivnosti u oblasti naprednih tehnologija“ i omogući uspostavljanje lanca snabdevača velikih kompanija, rekao je Bulatović, dodavši da se Niš grad „progresivno razvija“, „ima odličnu geostratešku poziciju, dobru infrastrukturnu povezanost i obrazovano stanovništvo“.

Gradonačelnik Bulatović i Tatjana Matić , državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma telekomunikacije Srbije su najavili da će 21. novembra početi izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu, što će,uz proširenje Elektronskog fakulteta, omogućiti studentima učenje kroz praksu, i razvoj novih proizvoda većih kompanija.

Tatjana Matić je izjavila da „grad Niš zauzima posebno mesto u priključivanju Srbije ‘digitalnom putu svile’ “ o čemu je nedavno potpisano pismo o namerama za saradnju Niša i kineskog grada Hangdžua.

Uporedo s Forumom naprednih tehnologija, u Oficirskom domu je priredjen Osmi ICT forum.

Drugog dana Foruma na programu je Savetovanje ekonomista Srbije, a trećeg dana su sajmovi zapošljavanja i profesionalne orijentacije.

Uz Forum su izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, dodela nagrada najuspešnijoj kompaniji napredne tehnologije, najboljim studentima i mladim preduzetnicima te oblasti.

Posthumno će profesoru Goranu Đordjeviću biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka za naprednu tehnologiju u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.