GPS bicikli u Amsterdamu

U ravnoj Holandiji (s razlogom nazvanoj Nizozemskom) vožnja biciklom ne predstavlja samo naviku već i način života. Broj bicikala znatno prevazilazi broj od 16 miliona stanovnika te zemlje. Međutim, tako veliki broj dvotočkaša donosi holandskoj policiji ogroman problem – krađu bicikala. Samo u Amsterdamu godišnje bude ukradeno od 80.000 do 150.000 bicikala. Najveći broj bicikala se iznajmljuje, a krađe su toliko učestale da se u Amsterdamu više ne može iznajmiti bicikl bez potvrde o završenom kursu o zaključavanju i sličnim merama predostrožnosti. Statistika pokazuje da među kradljivcima ima 40 odsto profesionalaca, 30 odsto narkomana, dok se ostali procentualni deo odnosi na slučajne kradljivce (najčešće one kojima je bicikl takođe ukraden, pa im je neophodan drugi da bi se vratili kući). Što je u svemu najgore: krađa je iz godine u godinu sve veća.

Kako stati na put tom ogromnom porastu kriminala? Amsterdamska policija je našla odgovor na to pitanje. Lopove će nadmudriti koristeći produkte savremene tehnologije. Tačnije, u bicikl će ugraditi sićušni GPS predajnik, što će omogućiti praćenje i lako hvatanje lopova. Akcija počinje ovog proleća, a na meti su najpre profesionalni lopovi, koji tokom noći krstare gradom u kamionima i prikolicama i kradu ogromne količine ovog popularnog prevoznog sredstva.

GPS (Global Positioning System) je sve popularniji radio navigacioni sistem sa 27 satelita koji kruže oko Zemlje. Korišćenjem GPS prijemnika može se odrediti lokacija na bilo kojoj tački Zemljine površine (na kopnu ili moru). Standardni prijemnici mogu odrediti lokaciju sa tačnošću od nekoliko metara, dok specijalni kvalitetni uređaji pokazuju tačnost od desetak centimetara. Sateliti kruže na oko 20.000 km iznad Zemlje, a potrebno je najmanje četiri satelita za određivanje lokacije (triangulacija).

U prilog ovoj i sličnim idejama ide i činjenica da GPS uređaji postaju sve jeftiniji i jednostavniji za korišćenje. Iz tih razloga ugrađuju se u PDA uređaje, mobilne telefone, ručne satovi i slično. Na kraju, poželimo amsterdamskoj policiji uspešno podmetanje bicikala sa GPS predajnicima i uspešan lov na kradljivce putem satelita!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.