U trendu

Hardver: šta je bolje zameniti nego popravljati (2)

U prethodnoj priči o hardverskim komponentama računara koje je, u slučaju da otkažu, bolje zameniti novim nego popravljati naveli smo generalni razlog za takav postupak (gotovo svakodnevno napredovanje tehnike), kao i konkretna obrazloženja u slučaju neispravnosti jedinice za napajanje, kulera i uređaja za neprekidno napajanje (UPS). Ima, svakako, razloga za isti tretman i drugih komponenata računarske konfiguracije, a ovoga puta pozabavićemo se argumentima za zamenu video kartice i čitača fleš memorijskih kartica.
4. Video kartica je jedna od najznačajnijih komponenti računarske konfiguracije, a ujedno i jedna od najskupljih. Ako, eventualno, dođe do njenog ošteđenja (što vam uopšte ne želimo), nemojte očajavati, naročito ako je vaša kartica starija od dve godine. U tom slučaju predlažemo vam da se odlučite za zamenu, a za to ćemo vam dati vrlo jake argumente. Univerzalni argument o napretku tehnologije ovde je više nego očigledan. Video kartica stara dve godine apsolutno je „out“. Ona nikako neće moći da dostigne dovoljnu brzinu za podršku trenutno aktuelnom softveru.
Na primer, trenutno je aktuelan nov Microsoft-ov operativni sistem Windows Vista. Verovatno ćete i vi, ukoliko već niste, uskoro preći na Vistu. Za podršku ovom sistemu neophodna je dobra video kartica, a većina proizvođača još uvek nije ponudila drajvere kompatibilne s Vistom za svoje stare video kartice (ako ih uopšte i budu ponudili). Prema tome, ako planiramo prelazak na Vistu, zamena video kartice nam sigurno sledi u bliskoj budućnosti, bila ona ispravna ili ne. Iskoristite zato priliku i neispravnu karticu zamenite novom. Uštedećete sebi vreme traženja majstora i čekanja „da dođete na red“. A kad budete videli kako radi nova, odmah ćete se osećati bolje.
5. Čitač memorijskih kartica nezaobilazan je u savremenim konfiguracijama, s obzirom na to da se bez memorijskih kartica za smeštaj podataka i proširenje memorijskog prostora danas više ne mogu zamisliti mnogobrojni mali digitalni uređaji (digitalni fotoaparati, kamkorderi, audio i video plejeri, pa čak i mobilni telefoni). S obzirom na veliki broj različitih formata koje te kartice podržavaju, većina korisnika ima univerzalne čitače kao eksterne uređaje koji se preko USB porta vezuju za računar. Ako dođe do njegovog oštećenja, ili se on jednostavno izgubi, nemojte se nervirati. Navešćemo vam dva dobra razloga za kupovinu novog.
Prvo, ako ste čitač kupili poodavno, on za povezivanje s računarom sigurno podržava stari USB 1.1 standard, iako je već duže aktuelan novi format – USB 2.0. U tom slučaju se uopšte nemojte kolebati. Novi format je 40 puta brži od starog. Drugi razlog je opet onaj univerzalni – napredak tehnologije. U ovom slučaju on se odnosi na stalnu pojavu novih formata i potrebu za podrškom tim formatima. Nabavite, prema tome, najnoviji čitač (nisu skupi) i nimalo se nećete pokajati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.