Hong Kong promenio stav prema korisnicima neautorizovanog softvera

Premda je Hong Kong, donedavno britanska kolonija, i dalje bremenit nasleđem britanskog pravnog, političkog i ekonomskog sistema, zahvaljujući čemu je i posle povratka pod suverenitet Kine ostao ključna tačka kontakta svetskog biznisa sa kineskom privredom, iz čega bi se dalo zaključiti da u njemu vladaju prilično sređene prilike i poštovanje svih tekovina zapadnog kapitalizma – poput intelektualne svojine, istina je, zapravo, drugačija: ovaj distrikt je mučio toliku muku sa piratizovanim softverom, da je morao da donese prilično oštar zakon protiv ove pojave, a lokalne vlasti su nedavno rešile i da – pređu sa reči na dela.

Akcija je započeta upadom policijskih istražitelja u dve male firme koje se bave unutrašnjim dizajnom, koji su potom pohapsili službenike i zaplenili diskove sa piratskim kopijama softvera – u prvoj firmi četiri, a u drugoj sedam diskova.

Prvi čovek grupe Intellectual Property Investigation, zadužene za ovakve akcije, Ben Ho, kaže da su upad izvršili na osnovu prijava da dotične firme koriste neautorizovane grafičke aplikacije. Vlasnik jedne od te dve kompanije je uhapšen, dok su u drugoj uhapšena trojica službenika koja su koristila piratski softver. Po zakonu koji je na snazi u Hong Kongu, svako ko svesno instalira neautorizovanu kopiju softvera, može biti uhapšen, što znači da će se, tokom istrage, krug uhapšenih verovatno proširiti.

Hongkonški zakon o intelektualnoj svojini stupio je na snagu početkom aprila i, po njegovom slovu, svaka poslovna upotreba softvera bez licence smatra se krivičnim delom za koje se može izreći kazna do četiri godine zatvora uz dodatni novčani “penal” – po 6.400 američkih dolara za svaki primerak softvera. Slične odredbe odnose se i na audio i video sadržaje na CD i DVD medijima.

Zanimljivo je da su u jednoj od firmi službenici bili kooperativni, pa su istražiteljima odmah priznali da su znali da koriste piratizovani softver.

Zaplenjeni diskovi služiće, svakako, kao dokazni materijal prilikom suđenja, ali će se na zvanično objavljivanje rezultatâ istrage čekati devet do deset meseci.

Cela akcija tek je uvod u opsežnije mere koje vlasti Hong Konga nameravaju da sprovedu, a ovaj prvi potez imao je i ulogu svojevrsnog upozorenja i obaveštenja svima da ovoga puta “misle ozbiljno”. Otvorena je čak i posebna linija preko koje se mogu prijavljivati svi sumnjivi slučajevi, ali, s obzirom na to da se radi o delikatnoj oblasti i prilično rigoroznim kaznama, predviđena je prilično složena i sveobuhvatna procedura provere da se ne radi o zlonamernim prijavama (između ostalog, kod autorizovanih prodavaca softvera se proverava da li je firma koja je u pitanju softver, možda, ipak nabavila zakonitim putem), a tek pošto ona dâ odgovarajuće rezultate, stupa se u konkretnu akciju. Mesečno ima između trideset i četrdeset prijava.

Na kraju, tek da biste stekli predstavu o razmeri problema koji vlasti Hong Konga (i odahnuli jer – eto nečega u čemu nismo na samom dnu svetskih rangiranja) muče sa odbijanjem lokalne populacije da u svest utuvi zapadnjačku doktrinu po kojoj je apstraktno, neopipljivo i nematerijalno intelektualno vlasništvo – ipak – vlasništvo, trudeći se da svoj problem rešavaju suptilno i kroz etape, još jednom vam skrećemo pažnju na to da, premda deluje vrlo surovo, ovaj zakon uopšte ne uzima u obzir nekomercijalnu upotrebu neautorizovanog softvera, koja, formalno posmatrano, i dalje ostaje potpuno zakonita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.