U trendu

I Panasonik prekida saradnju sa Huavejom?

Japanska multinacionalna kompanija Panasonik odlučila je da suspenduje isporuku određenih komponenata kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavej, nakon što su SAD uvele toj kompaniji restrikcije na izvoz.

„Broj proizvoda koji su pogođeni (tom odlukom) je ograničen i teško da će biti ikakvog uticaja na zaradu“, tvrdi neimenovani predstavnik Panasonika.

Prema navodima sajta Nikei Ejžan Rivju (Nikkei Asian Review), komponente koje su u pitanju su povezane sa pametnim telefonima.

Panasonik isporučuje delove za telefone Huaveja.

Prethodno je danas britanski prizvođač čipova ARM saopštio da se pridržava odluke SAD-a kojom je kineskom Huaveju blokiran pristup američkoj tehnologiji.

Huavej, kao i Epl i proizvođač čipova Kalkom, koriste ARM-ove šeme za razvijanje procesora za napajanje svojih pametnih telefona.

BBC je ranije danas preneo da je ARM, koji je u vlasništvu japanske Softbanke, naložio svim zaposlenima da obustave sve aktivne ugovore sa Huavejem nakon što su SAD dodale tu kompaniju na „crnu listu“ preduzeća sa kojima američke firme ne treba da posluju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.