U trendu

IBM-ovi planovi za bazu Informix

Američki IBM je tokom jula i zvanično okončao kupovinu baze podataka Informix, tako da je, za milijardu dolara koliko ga je to zadovoljstvo koštalo, uspeo da gotovo udvostruči svoj udeo u bazama podataka za platforme zasnovane na operativnim sistemima Unix i Windows NT/2000.

Premda Veliki Plavi namerava da se pridržava ugovorom predviđenih poboljšanja za ovu bazu, njeni dani su, u principu, odbrojani. IBM-ova strateška ponuda u ovoj grani je DB2 Universal Database, dok je Informix preuzet uglavnom radi eliminisanja konkurencije i jačanja uticaja na tržištu, kojim trenutno neprikosnoveno gospodari Oracle – računajući i Informix, IBM-ov udeo na tržištu iznosi oko 22% (a prema podacima o prodaji iz 1999, što su najsvežiji dostupni podaci; pre kupovine Informix-a, udeo IBM-a je bio samo 12%). IBM će se, stoga, potruditi da korisnike Informix-a navede da pređu na DB2 i da im taj prelaz što više olakša.

Trenutno oko 2.500 radnika Informix-a platu prima od IBM-a. IBM namerava da još neko vreme (mada nije precizirano koliko dugo) prodaje i podržava bazu podataka Informix preko dosadašnjeg prodajnog osoblja i distributivne mreže.

Sa druge strane, IBM-ovi inženjeri su dobili potpun pristup softverskim tehnologijama primenjenim u bazi Informix i neke od njih će, verovatno, ugraditi u DB2.

Informix Software, kompanija sa sedištem u Vestborouu, Masačusets, je u međuvremenu formalno preimenovana u Ascential Software, o čemu vas je Internet Krstarica izvestila ranije, a u perspektivi bi trebalo da se preorijentiše na prodaju softvera za integraciju podataka i upravljanje medijskim sadržajima kao što su video i slike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.