U trendu

ICANN-ova reakcija na New.net strategiju

U članku Ko je vlasnik .xxx domena?, predstavili smo kompaniju New.net, koja je zasnovala 20 novih domena najvišeg nivoa bez konsultacija sa korporacijom ICANN i njenog odobrenja. Samim tim je ova kompanija izazvala veliko interesovanje Internet-javnosti i pokrenula diskusije na temu „za i protiv“.

ICANN je, do sada, jedini mogao da uvodi nove domene i donosi odluke koje se tiču funkcionisanja Interneta u celini. Puno ime ove organizacije jeste Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve i u pitanju je najviše tehničko koordinaciono telo Interneta. Nastala je u oktobru 1998. godine na inicijativu većeg broja Internet-kompanija, obrazovnih ustanova i samih korisnika, kao neprofitna i nevladina organizacija koja vodi računa o imenima domena, brojevima koji sačinjavaju IP adrese računara u mreži i parametrima protokola i brojevima portova. Sva navedena imena i brojevi moraju da budu jedinstveni na svetskom nivou, da bi Internet mogao da funkcioniše.

U novembru 2000. godine je ICANN doneo odluku o 7 novih domena najvišeg nivoa. Ideja o proširivanju liste domena postoji od sredine devedesetih, ali je proces odlučivanja i pokretanja procesa bio prilično spor. ICANN se na ovaj korak odlučio u 2000. godini, kada je pozvao zainteresovane strane da daju svoje predloge rešenja ovog problema.

Da bi se izbegli neozbiljni ili nerelevantni predlozi, svaki predlagač je morao bespovratno da uplati sumu od 50.000 dolara da bi zauzvrat, eventualno, stekao pravo na administraciju novog domena. O sumi koja se uplaćuje je bilo dosta polemika, ali je ICANN skretao pažnju na činjenicu da će onaj ko dobije pravo administracije zarađivati itekako mnogo naplaćivanjem registracije.

Prvi put posle osamdesetih godina, kada su ustanovljeni domeni na Internetu, mreža je dobila nove sufikse koji su trebali da unesu malo reda i rasterete super-tražene .com domene. Uskoro ćemo se (najverovatnije počev od maja) na mreži susretati sa sajtovim čiji su domeni .biz (rezervisano za poslovne sadržaje), .info (sajtovi opšte namene), .name (lične prezentacije), .pro (sadržaji namenjeni profesionalcima iz svih oblasti), .museums (rezervisano za muzeje), .coop (još jedan domen vezan za poslovne sadržaje) i .aero (domen za avionsku industriju).

Izbor novih domena i sam način sprovođenja konkursa i odlučivanja o ovako važnom pitanju je izazvao dosta polemika i nezadovoljstva, kako kod Internet-profesionalaca, tako i kod običnih korisnika. U takvoj situaciji se pojavila kompanija New.net koja nudi svojih 20 novih domena, za koje mnogi tvrde da su bolje rešenje od onog koje je ponudio ICANN.

Kako ova organizacija reaguje na svoju konkurenciju? Vint Cerf, član Upravnog odbora ICANN-a i potpredsednik kompanije Worldcom se prvi oglasio i prokomentarisao strategiju New.net-a: „I ranije je bilo sličnih pokušaja, ali su svi bili neuspešni. Postoji mnogo problema vezanih za ovakvu strategiju. S obzirom na to da postoji manji broj provajdera koji su konfigurisali svoj hardver za pristup novim domenima i znatno veći broj onih koji to nisu učinili, pojaviće se jaz između njih. Ovi potonji bi mogli da odluče da vrše redirekciju svih zahteva za koje njihov sistem nije konfigurisan“, objašnjava on.

Do slične redirekcije bi moglo da dođe i u slučaju browser-a. New.net je na svojim stranicama objavio dodatak za takvu vrstu aplikacija, koji omogućuje pristup novim domenima. Postojaće korisnici koji takav dodatak imaju, i oni koji ga nisu download-ovali. Postojaće i browser-i za koje uopšte neće biti dodatka. U takvoj situaciji bi korisnici mogli da ukucavaju adrese sa novim domenima, a da nikad nisu sigurni kuda će to tačno da ih odvede.

Vint Cerf takođe ističe probleme i sa email-om, odnosno elektronskom poštom koja se šalje novim domenima ili sa novih domena. Takve adrese bi mogle da „zbune“ mnoge email-programe, ali i Internet-provajdere koji svoj sistem nisu konfigurisali u odnosu na nove domene. Sve u svemu, Cerf zaključuje da inicijativa New.net-a nema budućnost i da ICANN nije uopšte uzbuđen ovim pitanjem.

„ICANN nastavlja sa svojim poslovima i zadacima, a trenutno je najvažniji onaj koji se tiče privođenja kraju dogovora sa 7 kompanija koje će obavljati administraciju 7 novih domena koje smo uveli u novembru 2000. godine. Prodaja ovih domena i uvođenje u praksu će započeti najverovatnije u maju“, zaključuje on.

Ipak, mnogi se sa njim ne slažu i smatraju da će inicijativa New.net-a imati mnogo dalekosežnije posledice. Sama činjenica da su novih 20 domena po mnogima suvislije rešenje od ICANN-ovog, predstavlja dobru polazišnu tačku za kompaniju. A kako se vama sviđaju novi sufiksi? Posetite New.net i upoznajte se sa 20 „alternativnih“ domena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.