U trendu

Idealan za video-konferencije uživo

Samsung Electronics America, lider u proizvodnji LCD i plazma ekrana, predstavio je 15. maja nov LCD monitor pod nazivom SyncMaster 225UW. Pored vrhunskog dizajna i karakteristika, ovaj monitor ima jednu ekskluzivnost – to je prvi monitor s ugrađenom Microsoft-ovom softverskom komunikacionom platformom Microsoft Office Communicator 2007.
SyncMaster 225UW je 22-inčni monitor. Elegantnog je dizajna, u sjajnoj crnoj boji i s isto tako elegantnim stalkom (mada se može postaviti i na zid). Njegove dimenzije su 52 x 45,2 x 19 cm (bez stalka), a težina 7,6 kg. Uz uređaj se isporučuju odgovarajući kablovi za povezivanje – USB, RGB i DVI. Kao što se po tome može zaključiti, monitor ima USB priključke (jedan s gornje strane i dva s donje), analogni RGB i digitalni DVI. Maksimalna potrošnja mu je 50 vati.
Sve karakteristike ovog ultramodernog monitora su vrhunske – pun kolor sa 16,7 miliona boja, rezolucija 1680 x 1050 piksela, vreme odziva 5 milisekundi, kontrast 700:1 i ugao vidljivosti od 160 stepeni horizontalno i vertikalno. Pored toga, on ima ugrađene kvalitetne stereo zvučnike (2 x 1,5W) i mikrofon, tako da su mu multimedijalne mogućnosti vrlo bogate. Audio i video signali su vrlo kvalitetni. Slika se prikazuje s geometrijom 16:10 i osvetljenošću 300 cd/m2.
Ono što je, međutim, kod ovog modela najatraktivnije jeste upravo Microsoft-ov softver. On omogućava kvalitetnu komunikaciju i u kombinaciji sa Samsung-ovim monitorom idealan je za video-konferencijske veze u realnom vremenu. Za tu svrhu SyncMaster 225UW ima ugrađenu kvalitetnu web kameru rezolucije dva megapiksela. Pri komuniciranju, kvalitet prenetog i primljenog signala je izuzetan, tako da se korisnik u razgovoru s kolegama i poslovnim saradnicima može osećati vrlo komotno. Nije potrebno da pri komuniciranju uzima telefon u ruke, stavlja slušalice na glavu ili se približava mikrofonu dok govori.
Video-komunikacija na ovaj način stvara korisniku osećaj kao da se njegov sagovornik nalazi u istoj kancelariji s njim. To nije jedina prednost video-komuniciranja na ovaj način. Cena usluge je znatno niža od plaćanja telefonskih računa za razgovore s poslovnim saradnicima i prijateljima širom sveta. Ušteda novca i vremena je ostvarena i zahvaljujući činjenici da se zbog poslovnih kontakata ne mora putovati. Zasad još uvek nije poznato koliko će koštati ova Samsung-ova i Microsoft-ova kombinacija, ali, s obzirom na ponuđen kvalitet, to sigurno ne može biti malo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.