Igranje na Internetu – pitanja i odgovori

Želite li da znate kako se igraju igre na Net-u? Onda sigurno morate da pročitate sledeći vodič u nekoliko koraka, koji će vas provesti kroz svet online igara. Samo, posle se nemojte žaliti na velike telefonske račune koje treba da platite 🙂


 • Šta uopšte znači online igranje?
  Kod ovakvog načina igranja, „borbu“ vodite protiv pravih ljudi, koji se sa svojim kompjuterima nalaze širom planete. Znači, ne igrate protov kompjutera i isprogramiranih protivnika (zvanih i „bot“-ovi, od „robot“), već protiv ljudi koji su inteligentniji i čija su ponašanja potpuno nepredvidljiva. Recimo, možete sedeći kod kuće, voziti trke Formule 1 sa „vozačima“ iz Amerike ili Brazila, i pri tome ćete moći ne samo da igrate jedni protiv drugih, već i da „chat“-ujete međusobno.

 • Koja vrsta igara se igra online?
  Zastupljene su skoro sve vrste igara, od kartaroških igara i šaha, pa sve do pucačkih igara kao što je „Quake III: Arena“ ili „Unreal Tournament“. Negde između ovih nalaze se i vrlo popularne strategijske igre kao što su „Tiberian Sun“ i „Total Annihalation“, koje kombinuju žestoku akciju, ali i malo više mozganja. Tu su i menadžerske igre poput „Championship Manager“-a, a zatim i razne vrste simulacija.

 • Šta mi je sve potrebno za početak?
  Za strategijske i „role-playing“ avanture, koje nisu toliko osetljive na vreme, možete koristiti bilo kakav multimedijalni PC. Ali, za brze, akcione pucačke igre u prvom licu, biće vam potreban brz kompjuter sa brzom vezom ka Internetu. Naravno, preporučuje se neka od boljih grafičkih kartica. Tipična minimalna mašina za igranje na Internetu ne bi trebala da bude slabija od sledeće konfiguracije:
  • Procesor – 466MHz Celeron ili Pentium II, 450MHz AMD K6-2
  • Memorija – najmanje 64Mb
  • Tvrdi disk – od 6.4Gb, pa naviše
  • Modem – 56K
  • Grafičke kartica – Voodoo II ili slična
  • Muzička kartica – bilo koja, preporučljive su one sa 3D mogućnostima

 • Koji igračke lokacije su najbolje?
  Za tradicionalne kartaroške igre posetite mesta kao što su: MSN Gaming Zone (www.zone.com), Yahoo (www.games.yahoo.com) ili Pogo (www.pogo.com). Za najveći broj igara, moraćete prvo da izvršite njihovu instalaciju na sopstvenim kompjuterima i da izvršite sva potrebna podešavanja za online igranje. Nakon toga ćete se logovati na servere koji hostuju igre koje želite da igrate. Igračke servere često drže proizvođači igara, radi podrške i promocije vlastitih proizvoda, a tu su i nezavisne igračke lokacije kao što su: Gameplay (www.gameplay.com) ili Barry’s World (www.barrysworld.com).

 • Šta znače izrazi kao što su: ‘frag’, ‘lag’, ‘skin’ i ‘camp’?
  Svi ovi izrazi su deo igračkog miljea igara iz prvog lica kao što su Quake ili Doom. „Frag“ znači „sređivanje“ protivnika, a „Lag“ je vreme koje je potrebno da paket podataka pređe put od vašeg kompjutera do servera. U slučaju da patite od „lag“-a igra će ići jako sporo i istrzano. Izraz „Skin“ se koristi za podešeni lik koji nose junaci pucačkih igara, tako da i vi možete vaš lik postaviti umesto predefinisanog lica nekog PC junaka. I na kraju „Camp“ predstavlja zasedu, pri kojoj se u igri pritajite u nekom kutku i čekate svoje protivnike.
Ovo je samo deo mnogobrojnih pitanja i odgovora iz ove oblasti, a mi smo obradili samo neka najvažnija pitanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.