Ima li života nakon smrti?

Opsežno istraživanje koje su sproveli naučnici britanskog univerziteta Sautempton otkrilo je iznenađujuće podatke: ljudski um nastavlja da funkcioniše i nakon što srce stane.

Dosad se smatralo da mozak prestaje da radi oko 30 sekundi nakon što je srce prestalo da kuca, čime osoba prestaje da bude svesna, ali nova istraživanja pokazuju da preminule osobe mogu biti svesne svoje okoline i tri minuta nakon što su proglašene mrtvima. Istraživanje je obuhvatilo više od 2.000 osoba i dok je neke naučnike šokiralo, potvrdilo je ono što su pojedinci ranije tvrdili.

„Suprotno opštem mišljenju, smrt nije pitanje trenutka nego potencijalno reverzibilan proces do kojeg dolazi kada srce, pluća i mozak prestanu da funkcionišu. Ako lekari uspeju ponovo da ih pokrenu, govorimo o zastoju u radu srca, ali ako ne uspeju, govorimo o smrti“, objašnjava vodeći naučnik dr Sam Parnija

Od 2.060 pacijenata iz Austrije, SAD i Velike Britanije s kojima su naučnici razgovarali, gotovo 40 odsto ih je izjavilo da se u određenoj meri sećaju nekih od detalja iz perioda nakon što su proglašeni klinički mrtvima.

„To pokazuje da veći deo osoba nakon što su proglašeni mrtvima ima određena sećanja i nakon ‘smrti’, ali s vremenom ta sećanja blede ili sasvim nestaju zbog povreda mozga ili lekova koje su primili“, dodao je Parnija.

Od tog broja, oko dva odsto ljudi izjavilo je da je doživelo vantelesno iskustvo, a gotovo polovina ispitanika reklo je da se ne seća konkretnih detalja, ali se sećaju straha. Uz to, naučnici su pronašli i jednog 57-godišnjaka koji je verojatno prvi „službeni“ primer vantelesnog iskustva kod pacijenta. Reč je o muškarcu koji je nakon oživljavanja do detalja lekarima opisao sve što se oko njega dešavalo dok je bio klinički mrtav – s tolikom preciznošću da su naučnici odbacili mogućnost halucinacije.

„To je od velike važnosti, jer dosad se smatralo da su slična iskustva stvar iluzije ili halucinacija nastalih neposredno pre nego što je srce stalo, odnosno nakon što je proradilo. Ovo je prvi put da se svi detalji slažu sa stvarnim događajima. U ovom slučaju utvrdili smo da je pacijent bio sasvim svestan svega što se oko njega događa tokom pune tri minute u kojima mu srce nije radilo. To je paradoksalno, jer mozak inače prestaje da funkcioniše tokom 20 do 30 sekundi nakon što srce prestane da kuca“, rekao je dr Parnija, a prenosi Radiosarajevo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.