najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Internet alatka koja procenjuje ličnost na osnovu lajkova

Univerzitet u Kembridžu plasirao je novu internet alatku pod pomoću koje se, na osnovu podataka o lajkovima, mogu proceniti ključne psihološke osobine, religiozni i politički stavovi, inteligencija i sreća korisnika društvene mreže Fejsbuk.

Fejsbuk ima veliku količinu podataka o korisnicim, između ostalog, sa kojim profilima dolazite u kontakt, koliko vremena provodite posećujući ih, kao i sve što ste naveli u porukama, a ova nova internet alatka koristi podatke o lajkovima kako bi izgradila sliku o korisniku pomoću koje može da mu prilagodi “njuz fid”, odnosno kontinuirani prenos novosti, kao i reklame za određene ciljne grupe, preneo je danas britanski Telegraf.

Centar za psihometriju Univerziteta u Kembridžu napravio je internet alatku koja koristi samo lajkove, i nijedan drugi podatak, kako bi napravila sliku ličnosti korisnika društvene mreže.

Alatka pod nazivom “Apply Magic Sause” (Primeni čarobni sos) pomoću lajkova procenjuje pol, inteligenciju, životno zadovoljstvo, seksualnu orijentaciju, političku i versku opredeljenost, obrazovanje, bračni status, kao i osobine ličnosti, a osmislili su je istraživači, a ne Fejsbuk.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike