U trendu

Internet-radio: Nova renesansa starog medija

Dugo je radio stajao negde po strani i gledao svoju mlađu sestricu televiziju kako se šepuri i privlači pažnju najvećeg dela publike. Televizija je bila privlačnija i za investitore i za one koji žele da se reklamiraju i, naravno, zarađivala mnogo više novca od svog brata koji je bio sveprisutan, ali nikad u centru pažnje.

Danas se situacija drastično menja, otvarajući za stari medij nove perspektive, a sve to zahvaljujući Internetu. Sve više surfera sluša radio stanice online i ta pojava najavljuje mogućnosti velike zarade za medij koji je u pogledu komercijalnosti svih ovih godina zaostajao za televizijom.

Nova tehnologija koja će sigurno dovesti do buma net-radija se zove Streaming Audio Ad Insertion. U pitanju je, kako samo ime govori, način da se u emitovanje radio programa na Internetu „umetnu“ reklame. Do sada su online radio-stanice bile svesne problema reklama koje se ne tiču slušaoca: npr. slušalac iz Los Anđelesa čuje reklamu o rasprodaji u Njujorku. Sa novom tehnologijom će biti ostvariva ciljana promocija, odnosno slušaocu će se emitovati one reklame koje bi, uzimajući u obzir njegov profil, mogle najviše da ga zanimaju. Poznata je razlika u vrednosti „obične“ i ciljane promocije, pri čemu su za ovu drugu kompanije spremne da plate i više nego deset puta „jaču“ cenu.

Tehnologija koja omogućuje „umetanje“ reklama i ciljanu promociju je veoma kompleksna, ali je, u osnovi, u pitanju server koji je povezan sa svojim „kolegom“ koji emituje program i koji može da prepozna kada je vreme za reklamu. Kada taj trenutak dođe on „preuzima“, „isporučujući“ korisniku promotivni „materijal“.

Na Internet sceni se trenutno nalazi više kompanija koje nude uslugu „umetanja“ reklama i sve tvrde da su baš one najbolje i najspremnije za novu eru radija. CLBN tvrde da jedino oni, zaista, u ovom trenutku nude ovakvu uslugu.

Kompanija za analize slušanosti radio-stanica Arbitron je objavila rezultate istraživanja koje idu na ruku novom biznisu. Publika koja sluša online radio je mnogo sklonija kupovini na Internetu, a više od dve trećine ovakvih korisnika se izjašnjava da im reklame uopšte ne smetaju i da je to fer cena za ono što dobijaju. Slušalačka publika je sve brojnija i trenutno oko 20% procenata Amerikanaca sluša online radio, što je tri puta više nego pre dve godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.